Updates

Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 24 apr 15:30

Prima eerste kwartaal voor Intel

0 0 Leestijd ongeveer

Intel heeft uitstekende eerstekwartaalcijfers gepresenteerd. Er was echter ook een gerucht dat beleggers aan het schrikken maakte.

Net als andere bedrijven in de chipsector heeft Intel niet al teveel last van het coronavirus. De omzet is in het eerste kwartaal flink toegenomen; 23,5%. Voor het tweede kwartaal verwacht het bedrijf een iets minder hoge (maar ook nog altijd heel mooie) 15,2%. Dat zou nog altijd een mooi resultaat zijn. De winst is nog harder gestegen, doordat de kosten minder hard zijn opgelopen dan de omzet.

Klant kwijt

Het aandeel reageerde vrijdag bij de opening van de Amerikaanse beurs negatief. Beleggers zijn geschrokken van een bericht van Bloomberg waarin staat dat Apple vanaf volgend jaar de chips voor zijn Mac-computers niet meer bij Intel zal kopen. Als dat inderdaad waar zou zijn, zou het vervelend zijn, maar ook weer geen ramp. Het marktaandeel van Apple op de laptopmarkt schommelt rond de 7%. Het is niet bekend hoe belangrijk Apple precies voor Intel is, maar stel dat 10% van de omzet in de pc- en laptop-divisie van Intel bij Apple vandaan komt, dan zou Intel volgend jaar ongeveer 5% van de totale omzet kwijtraken. De pc- en laptopgroep is namelijk goed voor iets meer dan de helft van het totaal. En tegenover het verlies van Apple staat de positieve trend in de chipmarkt als geheel. Daardoor zou het verlies van Apple voor Intel gecompenseerd kunnen worden door groei elders.

Lage waardering

Vanwege het goede resultaat in het eerste kwartaal verhoog ik mijn schatting voor de winst per aandeel voor dit jaar van $4,80 naar $4,90. Ook voor komend jaar verhoog ik de taxatie iets, van $4,95 naar $5,00. Zoals gezegd is het mogelijke verlies van Apple negatief, maar positieve ontwikkelingen elders kunnen dit meer dan goed maken.

Op basis van deze taxatie is het aandeel nog altijd goedkoop te noemen, met een k/w onder de 12. Intel heeft weliswaar de reputatie achter te lopen in de chipmarkt, maar een bedrijf met meer dan $70 mrd omzet per jaar kan toch moeilijk een verliezer genoemd worden. Bovendien is de gemiddelde groei de afgelopen vijf jaar 5,2% geweest. Zo slecht gaat het dus allemaal niet. Intel is misschien geen spectaculaire groeier, maar tegen deze prijs is dat voor beleggers ook niet nodig. Het advies blijft ‘kopen’.

KERNCIJFERS
In $ mrd 2020(t) 2019 2018 2017
Omzet 76,0 72,0 70,8 62,8
Nettowinst 21,6 21,0 21,0 9,6
Wpa (in $) 4,90 4,77 4,57 2,04

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!