Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Actueel advies

Minder goed kwartaal ASML verandert niets aan toekomstbeeld

0 0 Leestijd ongeveer

Het tweede kwartaal van ASML is door de coronacrisis minder goed, maar betere tijden liggen in het verschiet. Later dit jaar kunnen de cijfers alweer opklaren.

Meestal geven de kwartaalresultaten van ASML een bevestiging van de verwachtingen en bieden ze een moment om te kijken of de langetermijnvooruitzichten onveranderd zijn. Dit keer is het kwartaalverslag anders. Door de quarantainemaatregelen op veel plekken heeft ASML eerder al laten weten dat de omzetdoelstelling (€3,1 mrd tot €3,3 mrd) voor het eerste kwartaal niet gehaald zou worden. Uit het bericht van woensdag blijkt dat de daadwerkelijke omzet op €2,4 mrd is uitgekomen.

Nieuwe orders

Door de lagere omzet is ook de winst lager uitgekomen. De winst per aandeel (wpa) bedraagt €0,93. Dat is jammer, maar er zijn redenen om verbetering te verwachten. Zo heeft ASML al gezegd dat er twee dure EUV-machines zijn afgeleverd, maar dat de omzet nog niet meegerekend mag worden. Dat zal waarschijnlijk later dit jaar wel gebeuren. Daarnaast is het totaalbedrag aan nieuwe orders in het eerste kwartaal €3,1 mrd. Dit bedrag ligt een stuk hoger dan de omzet, waaruit je mag concluderen dat er een goede kans bestaat dat de omzet later dit jaar hoger zal komen te liggen dan in het eerste kwartaal. Daar komt nog bij dat ASML over de langere termijn nog positief is. De vraag naar de chipmachines is volgens het bedrijf onverminderd groot. Dat geeft hoop voor de toekomst.

Tweede kwartaal

Door de onzekerheid rond de coronamaatregelen heeft ASML geen verwachting voor het tweede kwartaal afgegeven. Vanwege het goede orderboek en de twee geleverde maar nog niet meegetelde EUV-machines schat ik een omzet van €2,8 mrd. De winstmarge zou wat aan de lage kant kunnen uitvallen omdat er waarschijnlijk her en der extra kosten gemaakt moeten worden vanwege de pandemie. De marge zou wel hoger kunnen uitkomen dan in het eerste kwartaal, mits de omzet inderdaad een stuk hoger ligt. De vaste kosten zullen dan namelijk minder zwaar wegen.

Wpa-taxtatie 2020

Voor het hele jaar verlaag ik mijn wpa taxatie van €7,50 naar €7,00. Zoals gezegd ga ik ervan uit dat de slechte start later dit jaar gecompenseerd zal worden door veel hogere omzetten. Dat ik desondanks de taxatie iets verlaag, komt door de mogelijke extra kosten waar het bedrijf tegenaan kan lopen vanwege corona.

Lange termijn

Voor de langere termijn blijf ik ook positief. Het lijkt erop dat de technologiesector relatief minder last zal hebben van de quarantaine maatregelen dan veel andere sectoren. Door het vele thuiswerken kan er juist grotere vraag ontstaan naar verschillende hardwareproducten. Ook het dataverkeer en de data-opslag zullen waarschijnlijk eerder toenemen dan dalen.

Deze twee effecten zullen waarschijnlijk gunstig uitpakken voor de chipverkoop. Dat is weer goed voor ASML, dat de meest geavanceerde lithografiemachines maakt voor de productie van halfgeleiders. Voor de EUV-technologie heeft het zelfs geen concurrentie. Daar komt nog bij dat in de chipsector er een alsmaar doorgaande beweging is naar nog kleinere efficiëntere chips, waarvoor steeds nieuwere machines nodig zullen zijn. Deze ontwikkeling gaat ook in minder gunstige economische tijden door.

Advies ASML

Vanwege de positieve vooruitzichten reken ik voor 2021 op een flink hogere wpa van €9,00. Op basis van dit getal is de k/w ongeveer 29. Dat oogt hoog, maar omdat de groei in veel jaren ook hoog is, is het niet onredelijk. Als de omzet en winst met tientallen procenten blijven groeien is de huidige prijs redelijk. ASML is en blijft een van de beste bedrijven op de Nederlandse beurs. Ik handhaaf daarom het koopadvies.

ASML

In € mlnkw. 2 ’20tkw. 1 ’20kw. 4 ’19kw. 3 ’19
Omzet2800,02440,64036,42986,5
Nettowinst500,0390,61134,1626,8
Wpa (in €)1,200,932,71,49

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!