Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 22 apr 15:16

ASMI | Goed jaar ondanks corona

0 0 Leestijd ongeveer

Het eerste kwartaal van ASMI was goed, en de schade door corona in het tweede kwartaal lijkt erg mee te vallen. Er is dus reden om positief te blijven over ASMI.

De effecten van de quarantainemaatregelen op de resultaten van ASMI zijn voorlopig beperkt. De omzet in het eerste kwartaal is aan de hoge kant van de verwachting uitgekomen: €325,1 mln, 30,7% hoger dan in het eerste kwartaal van 2019. De omzetverwachting voor het tweede kwartaal is wel aangepast. Twee maanden geleden rekende de halfgeleiderproducent op een omzet van €330 tot 350 mln in het tweede kwart, nu is dat €300 tot 350 mln. Het bedrijf houdt het dus voor mogelijk dat de omzet wat lager kan uitvallen dan eerder gedacht. De oorzaak van deze verlaging is niet een wegvallende vraag. ASMI maakt melding van mogelijke verstoring van de productieketen en de logistiek.

Winsttaxatie

De brutowinstmarge in het eerste kwartaal is 44,5%. Dat is hoog. De nettowinst is uitgekomen op €74,1 mln, €1,52 per aandeel. Als dit niveau de rest van het jaar ook gehaald zou worden, zou de winst per aandeel voor 2020 uitkomen op meer dan €6,00, een stuk hoger dan mijn verwachting (€5,00). Vanwege de hindernissen die de quarantaine in de wereld opleveren ga ik niet uit van zo’n hoge winst. De coronaproblemen kunnen wat extra kosten met zich mee brengen. Daarom verwacht ik niet dat een wpa van €6,00 of meer er in zit. Maar ik verhoog wel mijn taxatie naar €5,25. Zoals gezegd ziet het er naar uit dat de vraag geen probleem is. Het orderboek is toegenomen van €351 naar €365 mln. Als machines niet geleverd kunnen worden, zullen deze waarschijnlijk een kwartaal of desnoods twee kwartalen later wel geleverd kunnen worden.

Advies voor ASMI

De financiële positie is nog steeds sterk. Er staat €500 mln aan cash op de balans, en er zijn geen schulden. Het dividend over 2019 zal €1,50 bedragen, samen met een speciaal dividend van €1,50 geeft dat een rendement van 2,9%. De waardering is nog steeds heel redelijk: met gebruik van de wpa-schatting voor 2020 is de k/w 19,6. Op basis van de taxatie voor volgend jaar is de k/w 17,2. Voor een bedrijf met een stevige groei en hoge winstmarges is dat niet erg veel. Het advies blijft daarom onveranderd: ‘kopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!