Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Actueel Hildo Laman, 16 mrt 10:39

Beurzen Vandaag: rente VS naar 0%, minder vluchten KLM, Basic-Fit dicht

0 0 Leestijd ongeveer

De rente in de VS gaat naar 0,0% en centrale banken wereldwijd zorgen voor liquiditeit voor het financiële systeem. Air France-KLM, Basic-Fit en Eurocommercial Properties maken maatregelen vanwege corona bekend.

NEDERLAND 

Beurzen openen maandag weer eens flink lager. De AEX stond om half tien op 403 punten, een verlies van 6,9%. Zondag maakte de Amerikaanse centrale bank, de Fed, plotseling bekend de rente te verlagen naar 0,00 tot 0,25%. Ook zal de bank voor $700 mrd aan obligaties opkopen. Verder is bekend gemaakt dat de Fed samen met andere centrale banken, waaronder de ECB, de liquiditeit voor de financiële sector zal verbeteren.

Er zijn meerdere nieuwsberichten van Nederlandse bedrijven gerelateerd aan corona: Air France-KLM laat weten dat het aantal vluchten verder verminderd zal worden. Daardoor zal de capaciteit met 70 tot 90% kunnen zakken. De verwachting is dat deze reductie twee maanden zal aanhouden. Basic-Fit heeft besloten alle vestigingen in Nederland te sluiten vanwege het virus. Eurocommercial Properties heeft laten weten het dividend aan te passen door corona. Vorig jaar werd aangekondigd dat er dit jaar twee dividendbetalingen zouden plaatsvinden in plaats van één. Door de huidige onzekerheid is dit teruggedraaid, en resteert er nog één betaling. Deze is gepland voor november.

Tot slot heeft ING Groep zondag bekend gemaakt dat twee eeuwigdurende leningen zullen worden afgelost.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:30 uur: 

 • Flow Traders +3,8%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:30 uur: 

 • Air France-KLM -17,9%
 • Basic-Fit -17,1%
 • Wereldhave -16,2%

EUROPA 

Ook de Eurostoxx50-index opent flink lager. De stand om half tien was 2372 punten, een verlies van 8,2%.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:30 uur: 

 • Geen stijgers
 • – 

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:30 uur: 

 • Airbus -17,6% 
 • Vinci -16,9%
 • CRH -12,7%

VERENIGDE STATEN 

Afgelopen vrijdagavond gingen de Amerikaanse beurzen hard omhoog na het nieuws dat de noodtoestand in de VS is uitgeroepen vanwege het coronavirus. De Dow Jones index sloot 9,4% hoger op 23.186 punten, de S&P500-index won 9,2% en eindigde op 2711 punten. Maar de futures op de grote Amerikaanse indices lieten zondagavond zien dat een groot deel van de winst alweer ingeleverd is na de renteverlaging. De kans is dus groot dat vanmiddag de Amerikaanse markt lager opent. 

Grootste stijgers Dow Jones: 

 • Intel +19,5%
 • American Express +19,2%
 • JPMorgan Chase +18,0%

Grootste dalers Dow Jones: 

De daling van de aandelenmarkten de laatste weken is zeer groot. Om te laten zie hoe steil de daling is, staat hieronder de eerste drie weken van de AEX in 2008, het begin van de crash. Vanaf 31 december 2007 verloor de AEX in drie weken zo’n 14%. Vanaf 17 februari 2020 verloor de index maar liefst 37%. In 2008 waren er regelmatig langere periodes van kalmte en vaak zelfs stijgingen. De afgelopen weken hebben beleggers bijna geen dag rust gehad.

 AGENDA 

Dinsdag 17 maart: Beter Bed, jaarcijfers

  

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.