Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 19 feb 15:59

Walmart kent groeiproblemen

0 0 Leestijd ongeveer

Walmart US had geen gemakkelijk vierde kwartaal. De omzet in de weken voor kerst was flauw en ook de verwachtingen zijn niet uitbundig te noemen. 

Zelfbedieningsketen Walmart is bezig met een conversie van groei via nieuwe winkels naar groei via e-commerce, ook om concurrent Amazon de pas af te snijden. Die strategie heeft vooralsnog geen positieve invloed op het resultaat. Walmart US meldde dat de omzet in de weken voor kerst flauw was. De omzet in de VS steeg daardoor met slechts 1,9%, naar $92,3 mrd. Dat was een lage groeivoet vergeleken met de andere kwartalen. De e-commerce-verkopen stegen overigens wel meer dan in de andere kwartalen.

De flauwte ging ten koste van het operationeel resultaat (-12,7%). Dat gold ook voor de uitbreiding van de e-commerce-activiteiten die met extra kosten gepaard gaan. Twee derde van de daling van het resultaat was verklaarbaar door een herstructureringslast. Over het hele jaar genomen wist Walmart US (65% van de totale omzet) het operationeel resultaat bijna gelijk te houden (0%). De veel kleinere dochter Sam’s Club (11% van de omzet) presteerde iets beter, waardoor daar het operationeel inkomen over het hele boekjaar wel steeg (met 8%). Walmart International (23% van de omzet) kende wel weer problemen. Zo moesten de winkels in Chili sluiten toen daar onlusten uitbraken. Ook in het VK en Canada daalde de omzet in het kwartaal, maar in Mexico en China liepen de verkopen juist goed. Op jaarbasis steeg voor heel Walmart de omzet met 1,9%, naar $520 mrd en daalde het operationeel inkomen met 6,3%, tot $20,6 mrd (zie tabel). De aangepaste winst bleef ongeveer gelijk, maar door een bijzonder lastenverschil met 2018/19 steeg die van $6,7 mrd naar $14,9 mrd.

Verwachtingen voor 2020/21

De aangepaste nettowinst per aandeel over 2019/20 kwam volgens Walmart uit op $4,93. Dat geeft mij de basis voor een beoordeling van de toekomst. Want het bedrijf verwacht in 2020/121 een winst per aandeel te behalen van $5,00 tot $5,15. Dat is een toename van 1,4% tot 4,5%. De omzet stijgt met ongeveer 3%, zo denkt het bedrijf, en de e-commerce-verkopen nemen met ongeveer 30% toe. Dat was 37% in 2019/20. Ik constateer dat de groeiverwachtingen niet uitbundig zijn. Bij een dergelijke groei en een k/w van 22,9 handhaaf ik daarom het houdadvies.

Jaarcijfers
In $ mrd2019/202018/19
Omzet          519,9          510,3
Operationeel resultaat            20,6            22,0
Aangepaste nettowinst per aandeel (in $)4,934,91

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!