Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Actueel advies

Heineken groeit vooral bij premiumbier

0 0 Leestijd ongeveer

Bierbrouwer Heineken had eerder gemeld dat de volumegroei wat tegenviel en dat was reden om de verwachte autonome operationele resultaatsgroei te verlagen van 5% naar circa 4%.

Het jaar 2018 was bijzonder gunstig voor Heineken, met een mooie zomer in Europa. In 2019 zaten de weergoden in onze regio minder mee, waardoor de omzetgroei in 2019 minder hoog zou uitvallen. Vandaar een bijstelling van de operationeel resultaatsgroeiverwachting in oktober 2019. De autonome omzetgroei over 2018 was 6,1%, met een volume-effekct (de hectoliters) van 4,2 procentpunt. Over 2019 was de uitkomst €23,9 mrd oftewel +5,6%, bij een volumestijging van 3,1 procentpunt.

De grote slag werd andermaal in Azië Pacific geslagen (+11,8%, was 8,2%). De overige regio’s groeiden qua volume minder dan in 2018, met zelfs een kleine daling in Europa. In de Amerika’s was Brazilië de groeimotor, in Azië Pacific was dat Vietnam. Dat zijn beide grote markten voor Heineken, naast Mexico.

Opvallend was dat de groei in Brazilië en Vietnam vooral ontstond door de verkoop van de duurdere bieren. Het Heinekenbier zelf groeide in 2019 qua volume dan ook met 8,3%. In Vietnam zijn rigoureuze maatregelen genomen om het verkeer in het land veiliger te maken. Vooralsnog heeft Heineken daar niet onder geleden.

Heineken blijft kopen

Het autonome operationele resultaat steeg met 3,9%, naar €4 mrd, en kwam dus inderdaad uit op de beloofde ‘circa 4%’. Dat hield ten opzichte van 2018 een margedaling in van 17,2% naar 16,8%. De brouwer kende hogere inputkosten, gaf meer uit aan sponsoring en investeerde meer in e-commerce en technologieverbetering. De nettowinst nam met 4,3% toe, naar €2,5 mrd. De cijfers waren redelijk in lijn met de verwachtingen en ik zie bij een k/w van 21,8 dan ook geen reden om het koopadvies te wijzigen.

De bierbrouwer blijft de sectorfavoriet. De beleggers reageerden enthousiast, maar dat kan ook komen door de bekendmaking van Dolf van den Brink als opvolger van topman Jean-Francois van Boxmeer. Van den Brink heeft ervaring opgedaan in meerdere regio’s, waaronder de beloftevolle regio Azië Pacific.

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!