Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Educatie Michiel Pekelharing, 17 jan 2020 14:00

Hoe beleg ik in opkomende markten?

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggen in aandelen uit opkomende markten vraagt om een andere aanpak dan beleggen in de ontwikkelde wereld. Het is van groot belang om goed te letten op politiek risico en om te weten wie je medeaandeelhouders zijn.

Veel opkomende markten maken een enorme ontwikkeling door, aangewakkerd door een groeiende bevolking en een stijgende welvaart. Door de toenemende dynamiek ontstaan er allerlei kansen voor beleggers. Wie wil investeren in opkomende markten, moet echter verschillende zaken goed in het achterhoofd houden.

Stap 1
Kijk verder dan hoge groeicijfers

Opkomende markten onderscheiden zich vaak door de snelle economische groei. Maar voor beleggers is het belangrijk om verder te kijken dan het groeitempo. Bijna elk onderzoek wijst namelijk uit dat er niet of nauwelijks verband is tussen de snelheid van de economische groei en aandelenrendementen. Dat werd overigens ook het afgelopen decennium al duidelijk. Het gemiddelde groeitempo van opkomende markten lag gemiddeld ruim een procentpunt hoger dan dat van de ontwikkelde wereld, maar het gemiddelde rendement van de MSCI Index voor deze landengroep lag met 3,3% sinds 2009 veel lager dan de ruim 9% voor de ontwikkelde wereld. Bij het speuren naar veelbelovende beleggingsgebieden is het interessanter om te letten op veranderingen in het groeitempo en het bedrijfsklimaat. Dat laatste kan deels worden afgelezen uit de corruptie-index die Transparancy International jaarlijks samenstelt.

Stap 2
Breng het politiek risico in kaart

In opkomende markten hebben politieke ontwikkelingen soms veel meer impact op de aandelenmarkten dan in ontwikkelde landen. Dat werkt twee kanten op. Aan de ene kant vormen strengere regulering, het aan banden leggen van kapitaalstromen of in sommige gevallen zelfs nationalisatie een gevaar. Aan de andere kant kunnen machthebbers er ook voor kiezen om het bedrijfsleven meer vrijheid te geven. In Brazilië ging de aandelenmarkt in 2014 bijvoorbeeld met 5% onderuit toen Dilma Rousseff de presidentsverkiezingen won. In 2018 was het juist andersom en schoot de beurs met 10% omhoog in de aanloop naar en vlak na de zege van Jair Bolsonaro.

Stap 3a
Houd de lokale valuta in de gaten

De politieke en economische ontwikkelingen in een land hebben veel impact op de kansen voor het lokale bedrijfsleven. Ze bepalen echter ook voor een groot deel de waardeontwikkeling van een munt. Juist die valutaschommelingen kunnen het beleggingsresultaat sterk beïnvloeden. Een koersstijging van 10% is waardeloos als hij wordt uitgewist door een valutadaling van 20%. Als gevolg van onderlinge verschillen in het valutaverloop en de onderliggende economie lopen de rendementen in opkomende markten veel sterker uiteen dan in de ontwikkelde wereld. Zo is in de afgelopen twaalf maanden een belegging in de MSCI-indices van Argentinië en Polen in dollars gemeten respectievelijk 26 en 10% minder waard geworden. Brazilië en China lieten juist stijgingen zien van respectievelijk 15 en 24%.

Opkomende markten worden volwassen
In verschillende opzichten zijn opkomende markten de ontwikkelde wereld voorbijgestreefd. Bijna 90% van de wereldbevolking woont bijvoorbeeld in opkomende markten. De landen zijn bovendien al goed voor ruim de helft van de wereldeconomie. Op de aandelenmarkten liggen deze verhoudingen anders. De MSCI-index voor opkomende landen weerspiegelt een beurswaarde van bijna $6 bln. Dat lijkt heel wat, maar het bedrag verbleekt bij de ruim $43 bln van de index voor ontwikkelde landen.

Stap 3b
Houd de dollar in de gaten

Het koersverloop van de Amerikaanse munt heeft een grote impact op het beleggingssentiment in opkomende landen. Dat komt omdat veel bedrijven schulden hebben in dollars. Als die munt stijgt, zijn die bedrijven meer kwijt aan rentebetalingen en aflossingen. Omdat de omzet vaak in lokale valuta’s wordt geboekt, kan een dollarstijging de resultaten van ondernemingen in opkomende markten flink onder druk zetten.

Stap 4
Let op je medeaandeelhouders

In Europa en de VS probeert zo goed als elk beursgenoteerd bedrijf zoveel mogelijk waarde te creëren voor alle belanghebbenden. Ondernemingen die dat niet doen, zien aandeelhouders weglopen en de koers dalen. In verschillende opkomende markten is dat minder vanzelfsprekend. Bij staatsbedrijven heeft de grootaandeelhouder soms andere belangen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de overheid het bestuur opdraagt om heel lage prijzen te hanteren. Goedkope bel- of tankkosten houden de bevolking tevreden, maar gaan ten koste van de winstgevendheid. Het is ook een waarschuwingssignaal als de directeur-oprichter de grootaandeelhouder is. Het zou namelijk niet voor het eerst zijn als zo’n bestuurder zijn persoonlijke belangen zwaarder laat wegen dan die van kleine aandeelhouders. Het is juist een goed teken als internationale fondshuizen of andere buitenlandse beleggers een grote positie hebben. De substantiële deelnemingen zijn terug te vinden in het jaarverslag.

Stap 5
Kies een passend product en een geschikte beurs

Bij de meeste banken of brokers is het niet mogelijk om rechtstreeks te handelen op beurzen in opkomende markten. Veel grote bedrijven uit China, India, Brazilië en andere markten hebben een dubbelnotering in de Verenigde Staten. Wie liever kostenefficiënt positie kiest in een specifiek land, heeft keuze uit een breed aanbod van landen-ETF’s. Het nadeel van deze instrumenten is echter dat grote, internationale bedrijven vaak zwaar meewegen in de index, terwijl het vaak de kleinere ondernemingen zijn die meer profiteren van de lokale dynamiek. Met name op aandelenbeurzen waar ook veel lokale particulieren actief zijn – bijvoorbeeld de Chinese A-Shares in Shanghai – loont het zeer de moeite om bij een fondsonderzoeker zoals Morningstar te kijken of er een beleggingsfonds is dat op deze markt goed presteert.

What’s in a name?
In de beleggingswereld werd de term opkomende markten voor het eerst gebruikt in de jaren tachtig. Daarvoor spraken economen over ontwikkelingslanden.

Criteria
Het gemiddelde inkomen en de mate van economische vrijheid zijn belangrijke criteria bij het benoemen van opkomende markten.

Onderlinge verschillen
Een vaste definitie ontbreekt echter. Het IMF, Standard & Poor, MSCI en FTSE bepalen aan de hand van verschillende criteria of een land een opkomende markt is.

Waardering
Aandelen uit opkomende markten hebben hun waardering mee. De k/w (op basis van verwachte winst 2019) van de MSCI Emerging Markets Index ligt met 12,2 beduidend lager dan de 16,7 van de MSCI World Index. Ook op het vlak van koers/boekwaarde (1,62 versus 2,53) en dividendrendement (2,8 vs. 2,4%) hebben opkomende landen een streepje voor.
Nieuwe generatie
In sommige landen is de economische ontwikkeling nog te pril om ze bij de opkomende markten te scharen. Voor deze groep hanteren indexsamenstellers een aparte categorie: frontier markets. Onder meer Bahrein, Koeweit, Marokko, Nigeria en Vietnam zijn frontier markets volgens indexsamensteller MSCI.
Machtswisseling
In opkomende- en frontier markten leiden verkiezingen vaak tot meer koersturbulentie op de beurs dan in de ontwikkelde wereld. In 2020 staat onder meer in Kroatië, Peru, Servië, Slowakije en Zuid-Korea een stembusgang gepland. Dat laatstgenoemde land legt met een weging van bijna 12% na China en Taiwan het meest gewicht in de schaal binnen de MSCI EM Index.
Valuta: breekbare vijf
In augustus 2013 lanceerde een analist van zakenbank Morgan Stanley de term ‘fragile five’ om zo de aandacht te vestigen op de kwetsbare positie van Brazilië, India, Indonesië, Turkije en Zuid-Afrika op de valutamarkt. Het vijftal is sterk afhankelijk van buitenlandse investeringen voor financiering van de binnenlandse groei. De laatste jaren neemt de druk op deze valuta’s snel toe, telkens als de spanning in de financiële wereld oploopt.
Uit de gratie
In de eerste drie kwartalen van 2019 stroomde er iets minder dan $10 mrd naar ETF’s uit opkomende markten volgens cijfers van vermogensbeheerder BlackRock. Die instroom steekt mager af bij de bijna $100 mrd die beleggers in Amerikaanse aandelen-ETF’s staken en bij de instroom van ruim $60 mrd in zowel 2017 als 2018. Met een uitstroom van ruim $15 mrd was het derde kwartaal de zwakste periode in ruim vijf jaar.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!