Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Portefeuilles Hildo Laman, 28 dec 2019 09:00

Jaaroverzicht ETF-portefeuille: op alle fronten goed

0 0 Leestijd ongeveer

De ETF-portefeuille stevent af op het één na beste jaar ooit. Amerikaanse aandelen-ETF’s halen de hoogste rendementen.

Het moet wel heel erg slecht gaan met de beurzen in de laatste dagen van het jaar wil de ETF-portefeuille niet met een behoorlijke plus eindigen. Een belangrijke verklaring voor de forse koerswinsten van het afgelopen jaar is de koersdaling van eind 2018. Daardoor stonden aandelen en indices begin 2019 op relatief lage standen. Vanaf lage koersen zijn hoge rendementen makkelijker te halen.

Technologie

Een mooi voorbeeld van dit ‘lage basis-effect’ is de iShares S&P 500 IT sector ETF (ISIN-code: IE00B3WJKG14). Hierin zitten grote Amerikaanse technologieaandelen als Apple, Intel, Cisco en Adobe. Deze ETF is op 30 juli 2018 opgenomen in de portefeuille. In de maanden daarna gingen aandelen hard omlaag. Technologie-aandelen werden bijzonder hard geraakt. Deze ETF stond dan ook op een verlies van 9,9% op 31 december 2018. Dit jaar is deze ETF met afstand de best presterende ETF, met een rendement van 54,2% tot nu toe.

Smallcaps

De nummers twee en drie op de rendementslijst voor 2019 zijn ook Amerikaanse aandelen-ETF’s: de iShares MSCI USA smallcap ETF (ISIN-code: IE00B3VWM098) met een rendement van 31,9% en de SPDR S&P US dividend aristocrats ETF (ISIN-code: IE00B6YX5D40) met een rendement van 24,2%. Ook voor smallcaps geldt dat ze in de tweede helft van 2018 flink gezakt zijn. De Amerikaanse ETF’s werden verder dit jaar een handje geholpen door de stijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. Daardoor komt het rendement ongeveer drie procentpunten hoger uit.

Obligaties

Opvallend is dat in een jaar dat aandelen hoge rendementen halen, ook obligatie-ETF’s aardig scoren. Zo staat de iShares JPMorgan $ EM bond ETF (ISIN code: IE00B2NPKV68) op een winst van 13,7%. Voor een deel komt dat door het eerder genoemde effect van de dollarkoers. Maar belangrijker is dat veel rentes dit jaar gedaald zijn. Een lagere rente betekent hogere koersen voor bestaande obligaties. Dit jaar is dus eigenlijk op alle fronten goed verlopen voor de ETF-portefeuille.

Grootste stijgers 2019

  • iShares S&P500 IT Sector ETF 54,2%
  • iShares MSCI USA Small Cap UCITS ETF 31,9%
  • SPDR US Dividend Aristocrats UCITS ETF 24,2%
  • iShares Euro Stoxx Small UCITS ETF 24,2%
  • iShares Automation & Robotics UCITS ETF 22,5%

Jaarrendement per 24 december: +16,2%

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!