Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Actueel Jaap Barendregt, 3 dec 2019 10:41

Beurzen Vandaag: licht herstel na rode dag

0 0 Leestijd ongeveer

Berichtgeving uit de VS had gisteren een sterk negatief effect op de aandelenkoersen in Europa. Vanmorgen herstellen ze een beetje. De Amerikaanse koersen van gisteren hadden echter nog geen tijd om te herstellen.

NEDERLAND

Het herstel van de Nederlandse beurzen na de daling gisteren van 1,7% (AEX-index) bleef vanochtend beperkt. De index steeg 0,4%. De midcap-index noteerde deze morgen een stijging van 0,6% (na een daling van 1% gisteren). Uitblinkers zijn fondsen die als eerdere achterblijvers gekarakteriseerd kunnen worden. Zo hebben wij laatst het koopadvies voor OCI herhaald.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Flow Traders +2,2%
 • OCI +2,0%
 • Fagron +1,6%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • ASR -0,9%
 • Arcelor Mittal -0,8%
 • Shell -0,6%

EUROPA

In de Eurostoxx50-index was de daling met 2% gisteren nog heftiger dan in Nederland. Het herstel is met 0,5% ongeveer hetzelfde. Dat komt waarschijnlijk omdat door slechte retailverkoopcijfers in Hongkong  vanochtend de luxeconsumptiegoederensector onder druk staat. LVMH, Kering en Essilor Luxottica daalden gisteren al, en vandaag opnieuw.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • ASML +1,3%
 • SAP +1,3%
 • Engie +1,2%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • LVMH -1,8%
 • Kering -1,4%
 • Essilor Luxottica -0,7%

VERENIGDE STATEN

De aandelenkoersen in de VS daalden over een brede lijn. President Trump en anderen hebben bij wijze van represaille importheffingen aangekondigd voor Argentinië en Brazilië, die de koersen van hun valuta’s teveel zouden hebben laten dalen. Dit zou de Amerikaanse boeren benadelen. Ook Frankrijk moet op importheffingen rekenen omdat het land grote Amerikaanse technologiebedrijven gaat belasten. En China kreeg een veeg uit de pan. Als voor 15 december geen overeenstemming is bereikt over een handelsakkoord, gaan alsnog tariefverhogingen voor Chinese goederen in.

De Amerikaans economie stelde teleur. Zo daalde de voorraadmanagersindex van de verwerkende industrie van 48,3 naar 48,1. Verwacht was dat deze index zou stijgen naar 49,2. Een cijfer boven 50 duidt op sectorgroei.

Door dit negatieve nieuws bleven slechts zes aandelen uit de Dow Jones Industrial Index in de plus. Niet toevallig waren dat bedrijven die het moeten hebben van consumptie. Van die zes volgen wij Procter & Gamble, met een koopadvies. De index zelf daalde met 0,9%.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Coca-Cola +0,7%
 • Procter & Gamble +0,5%
 • McDonald’s +0,4%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Boeing -3,0%
 • United Technologies -2,3%
 • Goldman Sachs -1,7%

GRAFIEK VAN DE DAG

Het optimisme over het handelsakkoord en daarmee over de internationale handel heeft getuige deze Bloomberg-grafiek invloed op het soort aandeel dat populair is. De cyclische aandelen (grondstoffen, industriële bedrijven en consumer discretionary zoals luxeconsumptie) doen  het nu weer even beter dan de defensieve aandelen (nutsgoederen, vastgoed en consumer staples als retailgoederen). Het is de vraag hoe lang dat duurt, gezien de genoemde importheffingen die de regering-Trump gisteren heeft aangekondigd.

AGENDA

Bedrijfscijfers:
4 december: Home Depot, ex-kwartaaldividend ($1,36)

Macro-economie:
3 december: Producentenprijsindex eurozone, oktober (verwacht: -0,2%; vorig: 0,1%)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.