Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 1 dec 2019 10:00

Geen opwaarts potentieel voor de Europese aandelenmarkt

0 0 Leestijd ongeveer

Société Générale ziet geen opwaarts potentieel voor de Europese aandelenmarkt in 2020.

Begin dit jaar was er nog hoop voor de winstgroei van Europese bedrijven. Volgens Société Générale (SG) rekenden de analisten op een groei van de winst per aandeel van gemiddeld 8,3% in 2019. Gedurende het jaar zijn die verwachtingen echter steeds verder neerwaarts bijgesteld, tot slechts 0,2%. Desondanks is de Europese aandelenmarkt dit jaar 24% gestegen, waardoor de koers-winstverhouding voor 2019 is opgelopen van 12,1 tot 14,5.

Volgens SG is de stijgende waardering het gevolg van de dalende rente. Komend jaar zal de (Duitse) tienjaarsrente echter nauwelijks verder dalen. Dat betekent dat de waardering van de Europese aandelenmarkt in 2020 niet nog eens een impuls van de lagere rente krijgt, zo waarschuwt SG. De ontwikkeling van de Europese aandelenmarkt wordt in 2020 bepaald door de winstgroei waarvan de gemiddelde analistenverwachting op 9,5% ligt. Die verwachting is gebaseerd op een combinatie van aantrekkende omzetgroei en verbetering van de winstmarges.

Heineken en Nestlé mooie aandelen

Dat is echter lastig te rijmen met een verwachte vertraging van de economische groei in 2020. SG verwacht dan ook een flinke neerwaartse bijstelling van de winstverwachtingen. Het koersdoel voor de Stoxx600 voor eind 2020 ligt dan ook ruim 6% onder de huidige stand.

De bank heeft een sterke voorkeur voor sectoren met een redelijk goed voorspelbare winstontwikkeling, zoals Voeding & Drank. Na de recente koersdaling is de waardering van deze sector ten opzichte van de Europese beurs als geheel aantrekkelijker geworden. SG is vooral enthousiast over Heineken en Nestlé, die beide in de favorietenlijst zijn opgenomen. Danone, dat moeite heeft de eigen autonome groeidoelstelling te behalen, is daarentegen van die lijst verwijderd.

Verkiezingen en Farma

Ondanks de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, vindt SG ook Farma interessant. De hoge kosten voor de gezondheidszorg worden een belangrijk thema in de verkiezingen, maar SG verwacht geen al te grote beleidswijzigingen in het nadeel van de farmasector in de VS. AstraZeneca en Novartis – die beide deel uitmaken van de favorietenlijst van SG – en Sanofi zijn dan ook koopwaardig.

Daarnaast is SG enthousiast over de sectoren Bouw en Bouwmaterialen, die kunnen profiteren van hogere overheidsuitgaven. Olie & Gas gaat van ‘kopen’ naar ‘houden’, omdat de huidige waardering en olieprijs een vlak koersverloop waarschijnlijk maken. Daardoor verdwijnt Royal Dutch Shell van de favorietenlijst van de bank. Het minst verwacht SG van cyclische sectoren met een relatief hoge waardering, zoals onder meer Halfgeleiders en Chemie. De bank heeft daarom verkoopadviezen op Infineon Technologies en DSM.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.