Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Analisten Stephen Hendriks, 30 nov 2019 09:30

Defensieve verzekeraars favoriet bij UBS

0 0 Leestijd ongeveer

De lage rente treft de Europese verzekeraars, maar volgens UBS blijven NN Group en Allianz koopwaardig.

De lage rente maakt het erg lastig om enthousiast te worden over de Europese verzekeraars, schrijft UBS in een sectorrapport. De lange rente moet 1 tot 1,5 procentpunt stijgen voordat de bank weer enthousiast wordt over de sector. Een van de problemen van de lage rente is dat herbeleggingen van de verzekeraars steeds minder rendement opleveren.

Schade- en ongevallenverzekeraars voelen dit herbeleggingsprobleem het eerst. De gemiddelde looptijd van hun beleggingsportefeuilles is relatief kort, twee tot vier jaar, stelt UBS. De negatieve invloed op de levensverzekeraars is groter en door de langere looptijd – zeven tot twaalf jaar – van hun beleggingsportefeuille ook langduriger. De verzekeraars proberen de schade te beperken met kostenverlagingen, prijsverhogingen en risicovollere beleggingen.

Sterke balans

Voor de verzekeraars en hun aandeelhouders is de ontwikkeling van de solvabiliteitsratio dan ook cruciaal, meent UBS. Die bepaalt hoeveel ruimte de verzekeraars hebben voor dividend en inkoop van eigen aandelen. Volgens de bank nemen de schommelingen van de solvabiliteitsratio van kwartaal tot kwartaal toe. Aanpassingen in de rekenmethodiek van de Europese toezichthouder EIOPA kunnen bovendien negatief uitpakken voor met name verzekeraars uit de Benelux.

NN Group en Allianz koopwaardig

UBS heeft dan ook een voorkeur voor de meer defensief ingestelde verzekeraars met een sterke balans, zoals onder meer Allianz en NN Group. De kapitaalpositie van Aegon en Legal & General is daarentegen minder sterk, waardoor deze aandelen een verkoopadvies krijgen, net als de herverzekeraars Münchener Rück en Swiss Re. ASR valt met een houdadvies precies tussen NN Group en Aegon in.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.