Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 22 nov 13:41

Lucas Bols groeit traag maar gestaag

0 0 Leestijd ongeveer

De stijging van de halfjaaromzet bij likeurstokerij Lucas Bols was geheel te danken aan wisselkoerseffecten. Sterke dranken zitten wereldwijd in de lift, maar de marktgroei gaat niet snel.

Sterke-drankenproducent Lucas Bols weet, hoewel niet jaarlijks, geleidelijk haar omzet en nettowinst te verhogen. Het bedrijf profiteert daarbij mede van de opkomst van middengroepen in opkomende markten die open staan voor buitenlandse sterke dranken. In veel landen nemen de marktkansen dan ook geleidelijk toe. Andere dan de nationale dranken worden er steeds meer onderdeel van het assortiment in bars en winkels.

Cijferontwikkeling Lucas Bols

De halfjaaromzet van het boekjaar 2019/2020 steeg met 2,5%, naar €46,3 mln. Die stijging kwam geheel tot stand door wisselkoersvoordelen. Dat is echter niet het hele verhaal. De omzet van het vorige boekjaar werd namelijk positief beïnvloed door extra voorraadvorming in Noord-Amerika vanwege de lancering en uitbouw van de dranken Passoa en Nuvo. In Noord-Amerika daalde de omzet met €0,7 mln, terwijl er toch meer Passoa en Nuvo werd gedronken. Dit groei-effect zal dus later tot omzetgroei leiden.

In de overige regio’s was sprake van groei. Dat was vooral zo in de opkomende markten (+10,1%) en Azië/Pacific (+7,9%) waarbij vooral China veelbelovend is. West-Europa, met 52% van de totaalomzet verreweg de grootste markt, groeide met 0,8% zeer beperkt. Dat leidde tot een gerapporteerde totale operationele resultaatsstijging van 2,6%, tot €13,3 mln. De nettowinst nam dankzij lagere rente- en fiscale lasten meer toe: met 8,1%, naar €8,5 mln. Dat komt neer op €0,68 per aandeel. Het interimdividend per aandeel blijft €0,35. Het dividendrendement bedraagt daarmee ruim 4%.

HALFJAARCIJFERS
In € mln2019/20202018/2019
Omzet46,345,2
Operationeel resultaat (ebit)13,312,9
Nettowinst8,57,9

Lucas Bols blijft een houdertje

De activiteiten van Lucas Bols zijn enorm gespreid. Dat betekent dat er vaak in één of meerdere landen tegenslagen te melden zijn. Het effect daarvan is soms redelijk groot. Het loont daarom de moeite om nadrukkelijk te kijken naar de langetermijnontwikkeling, inclusief acquisities en dergelijke. Dat dempt het effect van de tegenslagen (en de meevallers).

In 2014/2015, bij de beursgang, bedroeg de jaaromzet €77,7 mln. Over 2019/2020 komt deze in de buurt van €90 mln. Daar hoorde in 2014/2015 een winst per aandeel bij van €0,42, waar het boekjaar 2019/2020 waarschijnlijk €1,08 oplevert. De geleidelijk onderliggende groei is voor mij reden om bij een k/w van 13,2 het houdadvies te handhaven.

Groei-ondersteuning door regiomerken
Een belangrijk onderdeel van de strategie van Lucas Bols is dat regionale merken investeringsgeld opleveren voor wereldwijde merken. De uitbouw van de wereldmerken heeft prioriteit. Dat wordt vooral zichtbaar als we kijken naar depreciaties en afschrijvingen. Die zijn gering bij de regionale, al oudere merken. Bij de wereldmerken nemen ze toe vanwege de nieuwe investeringen die worden gepleegd. De regionale merken zijn dranken die op lokaal niveau populair zijn, zoals jenever in Nederland. Bij de  wereldmerken gaat het om bepaalde gins en jenevers als Damrak Gin en Bols Genever, die in cocktaildranken kunnen worden verwerkt (zoals Red Light Negroni), de Italiaanse likeuren als Galliano en Vaccari, en Passoa en Nuvo.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!