Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 19 nov 2019 17:22

Home Depot ziet groei afnemen

0 0 Leestijd ongeveer

Home Depot is voor de omzet van de bouwmarkten natuurlijk afhankelijk van de ontwikkelingen in de bouw. Dan gaat het om professionele bouw en activiteiten van huiseigenaars. De berichten over die sector zijn gunstig. Toch vielen de cijfers van Home Depot licht tegen.

Het renteklimaat is uitermate gunstig voor de bouwactiviteiten, net als de ontwikkeling van de huizenprijzen. Bij die hogere prijzen kunnen huiseigenaren makkelijker hun hypotheek verhogen (en tegen gunstige rentetarieven) om reparaties en verbeteringen in hun huis te financieren. Toch viel de omzettoename in het derde kwartaal naar $27,2 mrd de analisten tegen. De omzet in dezelfde winkels steeg met 3,6%, waar 4,7% was verwacht.

De grote groei is er dus (even?) uit, zoals vergeleken met het derde kwartaal van 2018 (+4,8%) en met heel 2018 (+5,2%). Home Depot is bezig met een investeringsprogramma waarvan de vruchten wat langer op zich laten wachten, maar dat wel meetelt in de kosten. Bovendien dalen de houtprijzen, wat ook van invloed is op de omzetprijzen. Er zijn dus zeker incidentele factoren in het spel. Het bedrijf ligt op schema voor de omzetdoelen voor 2020 ($115-120 mrd).

Operationeel resultaat en nettowinst van Home Depot

Het operationeel derdekwartaalresultaat kwam uit op $3,9 mrd. Dat was een toename van 2%. Daarmee bereikt het bedrijf een marge van 14,5%. Vergeleken met het derde kwartaal van 2018 was dat een kleine achteruitgang (14,7%). Het achterblijven van de opbrengst van het investeringprogramma was dus ook in die marge zichtbaar. Voor 2020 streeft Home Depot naar een marge van 15%. De nettowinst daalde met 3,4%, naar 2,8 mrd (zie tabel). De oorzaak hiervan lag in de margedruk, maar ook in belangrijke mate in een hogere belastingdruk (+15,3%).

De nettowinst per aandeel steeg wel: van $2,51 naar $2,53 (+0,8%). Daarmee voldeed Home Depot aan de verwachtingen van de analisten. Het bedrijf koopt aandelen in.

Verwachtingen en advies

Home Depot sprak eerder dit jaar de verwachting uit dat de omzet in dezelfde winkels over heel 2019 met 5% zou stijgen. Dat werd bij de halfjaarcijfers teruggebracht naar 4%. Nu werd het 3,5%. Overigens bevestigde het bedrijf wel de eerdere verwachting van de (verwaterde) winst per aandeel. Die blijft voor heel 2019 op $10,03 liggen (+3,1%). Hoewel de groei minder is geworden, blijft het aandeel met een k/w van 23,5 aantrekkelijk genoeg voor een koopadvies.

Derdekwartaalcijfers
In mln $20192018
Omzet2722326302
Oper. resultaat39473870
Nettowinst27692867

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!