Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Jaap Barendregt, 21 aug 2019 12:00

Winst Home Depot blijft groeien

0 0 Leestijd ongeveer

De Amerikaanse bouwmarktketen stelde de verwachting voor heel 2019 neerwaarts bij, maar Home Depot zal blijven groeien zolang de Amerikaanse economie groeit.  

Sinds januari 2014 bedraagt het totale aandelenrendement (koers plus dividend) van Home Depot circa 190%. Dat is vooral te danken aan winststijging, aandeleninkoop en jaarlijkse dividendverhogingen – het dividend was in 2014 $1,88 en zal over 2019 $5,44 bedragen. Er werd dan ook verwachtingsvol uitgekeken naar de tweedekwartaalcijfers van de Amerikaanse bouwmarktketen. Vooruitlopend op de cijfers was de aandelenkoers op de beursdag ervoor met 2,1% gestegen. Die cijfers vielen mij echter niet mee.

Cijfers Home Depot

De kwartaalomzet steeg met 1,2%, naar $30,8 mrd. De vergelijkbare omzet nam met 3,0% toe. Daarbij gaat het om de omzet in dezelfde winkels. Dat was een lichte tegenvaller. Her eerste kwartaal was nat, wat hinderlijk is voor schilderwerkzaamheden buiten en hoewel ook het tweede kwartaal natte weken kende, was in de markt met 3,5% een iets hogere groei verwacht bij dezelfde winkels. In de VS was die groei overigens 3,1%. Het thuisland vormt met circa 2000 van de in totaal bijna 2300 winkels nog steeds verreweg de grootste markt. In Mexico en Canada samen heeft Home Depot nog 300 winkels. Het bedrijf is dan ook marktleider in de VS. Doordat de operationele kosten meer stegen daalde het operationeel resultaat iets, met 0,1% tot $3479 mln. De nettowinst nam met 0,8% af, naar $3.479 mln. Maar door aandeleninkoop steeg de (verwaterde) nettowinst per aandeel dan weer met 3,9%, tot $3,17. Daar werden de analisten dan weer positief door verrast.

Verwachtingen omzetgroei verlaagd

Home Depot heeft de verwachtingen voor heel 2019 deels naar beneden bijgesteld. In plaats van de 3,3% omzetgroei die na het eerste kwartaal nog werd verwacht, denkt het bedrijf nu aan een omzetgroei van 2,3%. Voor de vergelijkbare 52-weeks omzetgroei betekent dit een daling van 5,0 naar 4,0%. De oorzaak hiervan is dat de houtprijzen dalen, terwijl de marges op de houthandel gering zijn. Dat scheelt vele honderden miljoenen dollars aan omzet. Ook het handelsgeschil met China zal effect hebben op de groei. Maar de (verwaterde) winst per aandeeltoename zal volgens het bedrijf 3,1% blijven, naar $10,03. Bij een k/w van 20,5 handhaaf ik het koopadvies.

Pittig investeringsprogramma
Home Depot voert momenteel een driejarig investeringsprogramma uit van $11 mrd. Dat is bijna tweemaal zoveel als normaal wordt geïnvesteerd. De jaaromzet moet daardoor stijgen van $108 mrd in 2018 naar $115-$120 mrd in 2020. De operationele marge moet in 2020 uitkomen op 15%. In 2018, het eerste jaar van het programma, kwam die uit op 14,35%. De kost gaat voor de baat uit. Met name de investeringen om grote klanten te werven leggen momenteel druk op die marge. Hogere efficiency en omzet moeten de marge verhogen. Veel aandacht gaat naar de goederenstroom: van de leverancier naar de winkel en van de winkel naar de klant, met een netwerk van ophaalpunten en met thuisbezorging, wat Home Depot aantrekkelijker maakt voor de klant.

Tweedekwartaalcijfers

In $ mrd20192018
Omzet30,830,5
Operationeel resultaat (ebit)4,94,9
Winst per aandeel$3,17$3,05

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!