Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 18 nov 18:02

Walmart groeit in de VS goed door

0 0 Leestijd ongeveer

Retailketen Walmart weet de omzetgroei er stevig in te houden. De Verenigde Staten blijven daarbij de sterkste pilaar. Daar wordt dan ook de omslag gemaakt om de klantenbinding te vergroten.

De totale derdekwartaalomzet van Walmart nam met 2,5% toe, naar $128 mrd. Zonder wisselkoersen was dat 3,3%. Het negatieve effect van de wisselkoersen bedroeg maar liefst $1 mrd. Met een omzettoename van 3,2% excelleerden de activiteiten in het thuisland, de VS. Internationaal was de stijging 1,3%. In de VS – Walmart US maakt tweederde van de totaalomzet uit – was daarbij een grote rol voor de online-verkopen weggelegd. Die stegen met 41% en droegen 170 basispunten bij aan de omzetgroei.

Hoewel de voedingsverkopen de basis blijven vormen, toonde het bedrijf zich tevreden over de ontwikkeling van de online-verkopen van andere producten.

Strategie van Walmart meer gericht op online

Het bedrijf breidt het aantal vestigingen in de VS op dit moment mondjesmaat uit en zet in op online-verkopen. Het gaat daarbij om het verhogen van de klantentrouw en het weren van de concurrentie van onder meer Amazon. Het aantal plekken waar bestelde waar kan worden opgehaald steeg sterk en ook de levering aan huis neemt toe, tot in de koelkast. Het operationeel resultaat van Walmart US steeg met 6,1%, naar $4,2 mrd.

Het bedrijf weet onder meer kostenstijging te beperken door automatisering (lees: robotisering) van het schoonmaken en vakken vullen. Daardoor hebben de medewerkers meer tijd om de klanten bij te staan. Enige tijd geleden waren er nog klachten over de dienstverlening en de netheid in de winkels.

Nettowinstverwachting en advies

De internationale activiteiten hadden een negatieve invloed op het totale operationeel resultaat. Inclusief een extra afschrijving leverde dat voor het totaalresultaat een daling van 5,4% op, naar $4,7 mrd. Zonder die afschrijving steeg het operationeel resultaat heel licht. Exclusief bijzondere posten verwacht Walmart over heel het boekjaar 2019 (tot 1 februari 2020) een nettowinststijging per aandeel van een enkele procent in plaats van rondom 0%. Een licht lagere belastingdruk heeft tot deze hogere verwachting geleid.

Ik vind deze wijziging geen reden om bij een k/w van 23,8 het houdadvies te wijzigen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!