Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 16 aug 2019 09:30

Walmart bijt van zich af

0 0 Leestijd ongeveer

Retailketens beleven zware tijden in de VS. Het grote Walmart weet zich daar echter succesvol tegen te wapenen. Het bedrijf verhoogt de verwachtingen.

Walmart rapporteerde solide kwartaal- en halfjaarcijfers. De kwartaalomzet steeg met 1,8%, naar $130,4 mrd. Die omzetstijging kwam echter bijna geheel voor rekening van de activiteiten in de VS. Daar steeg de kwartaalomzet met 2,9%, naar $85,2 mrd. De VS vormden twee derde van de totaalomzet, zelfs 77% als daar Sam’s Club bij wordt gerekend. Dit is een dochtermaatschappij waarvan de kopers lid moeten zijn, een ‘membership warehouse club’. Hiervan zijn er ongeveer 600 in de VS en circa 200 elders. Bij Sam’s Club steeg de kwartaalomzet met 1,8%, naar $15 mrd. Walmart International, dat actief is in tien landen waaronder China, India, Mexico, Canada en het VK, zag de kwartaalomzet met 1,1% dalen, tot $29,1 mrd. Tegen constante wisselkoersen was er een stijging van 3,3%, maar die werd tenietgedaan door de stijging van de Amerikaanse dollar tegenover andere valuta’s.

Walmart moest de omzetwinst weer weggeven bij de inkoopkosten. De zogeheten brutowinst was daardoor precies even hoog als een jaar eerder. Hoewel Walmart de efficiency van de operationele kosten (verkoop, algemeen en administratif) wist te verhogen, stegen deze toch deels met de omzet mee. Dat resulteerde in een daling van het operationeel resultaat met 2,9%, tot $5,6 mrd. Die daling kwam geheel voor rekening van Walmart International.

Online biedt Walmart ruimte voor verhoging verwachtingen

Een belangrijk deel van de omzetstijging is gerealiseerd door online verkopen, die stegen met 37%. Walmart kwantificeert die stijging niet verder, maar mijn schatting is dat online goed is voor ongeveer de helft van de omzetstijging in de VS. Het bedrijf kent met de vele winkels in de VS een vrij dicht distributienetwerk van ophaalpunten. Voorts gaat het bedrijf dit najaar bezorgen, waarbij geprobeerd wordt de producten tot in de garage of zelfs tot in de ijskast van de klant af te leveren. Er loopt een proef met een miljoen klanten in drie Amerikaanse steden.

Walmart is optimistisch over de kansen van online verkopen. De resultaten over het halve jaar hebben er ook toe geleid dat het bedrijf de verwachtingen voor het hele jaar licht heeft verhoogd. De belangrijkste veranderingen zijn dat de omzet tegen constante wisselkoersen met ‘minstens’ 3% zal stijgen in plaats van met ‘ongeveer’ 3%. De online-verkopen zullen met de huidige 37% toenemen in plaats van met de eerder verwachte 35%. Het operationeel inkomen zal ‘licht dalen tot licht stijgen’ in plaats van ‘enkelcijferig dalen’. Dezelfde verandering wordt gemeld voor de aangepaste winst per aandeel. Deze marginale wijzigingen waren voldoende voor beleggers om de aandelenkoers na het bekend worden van de cijfers flink te verhogen.

Advies

Omdat de VS de invoerheffingen voor veel Chinese consumptie-artikelen blijven verhogen, zullen de inkoopkosten van Walmart toenemen. Daarmee komt de brutowinst (omzet minus inkoopkosten van die omzet) verder onder druk te staan. Belangrijk wordt dan in hoeverre het bedrijf erin slaagt die hogere kosten af te wentelen op de importeurs. Walmart is een prijsvechter. Het bedrijf zal er dus niet happig op zijn de prijzen aan de kassa te verhogen, tenzij andere retailbedrijven dat ook gaan doen. Maar in de regel leiden hogere prijzen tot afnemende vraag bij de klant. Vooralsnog is een deel van de importheffingen wederom uitgesteld, maar ze zullen ergens in de komende twaalf maanden van kracht worden. Omdat mijn advies de reikwijdte heeft van een jaar blijf ik daarom bij een k/w van 22 bij mijn houdadvies.

Tweedekwartaalcijfers
In $ mrd2019/’202018/’19
Omzet130,4128,0
Omzet bij constante wisselkoersen131,7128,0
Operationeel resultaat5,65,8

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!