Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 11 nov 2019 16:40

Slechte cijfers maar veel potentieel Walt Disney

0 0 Leestijd ongeveer

De streamingdienst Disney+ is van start. Dat had vermoedelijk meer invloed op de koers van Walt Disney dan de gepresenteerde kwartaal- en jaarcijfers. Die waren namelijk dramatisch.

De nettojaarwinst van de voortgezette activiteiten van Walt Disney is met 16% gedaald naar $10,9 mrd. In het vierde kwartaal bedroeg de daling 62%, naar $900 mln. Het operationeel resultaat van de voortgezette activiteiten liet een al even dramatisch beeld zien.

De omzet steeg wel. Deze ging op jaarbasis van $59,4 mrd naar $69,6 mrd. De kwartaalomzet nam toe van $14,3 mrd naar $19,1 mrd. De overname van 21st Century Fox, vanaf nu door Disney TFCF genoemd, ging gepaard met hogere omzetten maar ook met hogere kosten. Daar kwamen dan nog de voorbereidings- en expansiekosten bij voor het invoeren van streamingdiensten ESPN+, Hulu en Disney+. En er waren extra afschrijvingen en hogere rentelasten.

Geschoonde cijfers

Ondanks de slechte resultaten steeg de aandelenkoers. Walt Disney presenteerde namelijk ook geschoonde cijfers voor niet structureel gemaakte kosten. Daaruit kwam op kwartaalbasis een lichte stijging naar voren voor het operationeel resultaat (+5%) en een lichte daling op jaarbasis (-5%).

De parken (+17%) en de films (+79%) presteerden goed in het laatste kwartaal. Media Networks (kabel- en tv-diensten) presteerde met -3% wat minder, maar wel beter dan analisten hadden verwacht. Daar komt bij dat deze cijfers werden bekendgemaakt enkele dagen voordat Disney+ in de VS, Canada en Nederland actief zou worden. Dat geeft een verwachtingsvol klimaat. De cijfers vielen dus in toch goede aarde en het de koers van Walt Disney steeg met 4%.

Abonnee-aantallen bieden potentie voor koers Walt Disney

De grote koersdrijver zouden wel eens de abonnee-aantallen van de streamingdiensten kunnen worden. Op de verwachting van zulk succes baseer ook ik mijn koopadvies, dat ik handhaaf. Van de operationele resultaten moeten de beleggers het de komende jaren echter niet hebben. De integratie van TFCF en de expansie bij de streamingdiensten gaat met veel kosten gepaard, zoals ook al bleek uit deze cijfers. Walt Disney verwacht zelf dat deze pas in 2023 (ESPN+ en Hulu) en 2024 (Disney+) op zijn vroegst positief worden beïnvloed door de transformatie naar de streamingdiensten.

JAARCIJFERS
In $ mln20192018
Omzet69.57059.434
Operationeel resultaat14.86815.689
Nettowinst voortgezette activiteiten10.91313.066

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!