Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 23 okt 2019 11:16

AkzoNobel zet stijgende lijn door

0 0 Leestijd ongeveer

Op de resultaten van AkzoNobel in het derde kwartaal valt weinig aan te merken. Het is echter wel van belang dat de onderneming de volumedaling binnenkort weet te stoppen.

De omzet van AkzoNobel is in het derde kwartaal met 3% opgelopen naar €2,4 mrd. Dat was volledig te danken aan niet-operationele factoren, zoals overnames en valutaschommelingen. Op vergelijkbare basis bleef de omzet grofweg op peil. Een volumedaling van 4% werd gecompenseerd door hogere verkoopprijzen en een verschuiving van de verkoopmix naar producten met een hogere marge.
Datzelfde patroon tekende zich in de voorgaande kwartalen al af.

De onderneming heeft de marge heilig verklaard en dat komt vooral tot uitdrukking in een flinke stijging van de ebitda. Die schoot met 28% omhoog naar €387 mln. De kosten werden met €19 mln teruggeschroefd. Ook speelt mee dat de druk van hogere grondstofprijzen de afgelopen kwartalen gestaag is afgenomen.

Hogere marge, lager volume

Op divisieniveau ontliepen de resultaatontwikkelingen elkaar niet veel. Zowel bij decoratieve verven als bij performance coatings werd volumedaling gecompenseerd door hogere prijzen. Bij de eerstgenoemde divisie steeg de omzet met 2% naar €977 mln. Het rendement op verkopen (ROS) klom van 12,1 naar 13,8%. Bij performance coatings bleef de omzet grofweg stabiel op €1,4 mrd en verbeterde de ROS van 12,2% naar 13,7%. Op concernniveau steeg de ROS exclusief niet-toegewezen kosten met 13,8%. Dat was duidelijk meer dan de 12,3% van een jaar eerder, maar de stijging ten opzichte van het tweede kwartaal (13,7%) was zeer klein. Die vertraging wijst erop dat het lastig wordt om de operationele verbetering ook in 2020 overtuigend door te zetten.

Advies AkzoNobel blijft in stand

Het is indrukwekkend hoe AkzoNobel de marge weet op te krikken. Nu wordt het zaak om ervoor te zorgen dat het volume niet veel verder terugloopt. Het is namelijk een kwestie van tijd voordat zorgen over het krimpende marktaandeel de kop opsteken. Nu staan de stijgende winstgroei (+9% naar €162 mln) en een nieuw programma voor de inkoop van eigen aandelen ter waarde van €500 mln nog in de schijnwerpers. Per saldo is er dan ook nog geen aanleiding om het houdadvies bij te stellen.

Het derde kwartaal van AkzoNobel
20192018
Omzet€398 mln€398 mln
Aangepaste ebitda€398 mln€398 mln
Nettewinst doorgezette activiteiten€398 mln€398 mln

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!