Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Actueel advies

Even slikken voor Goldman Sachs

0 0 Leestijd ongeveer

Zakenbank Goldman Sachs heeft een paar lastige maanden achter de rug. De onderneming had veel last van grote onzekerheid op de financiële markten.

Het wispelturige beursklimaat zet een rem op de winst- en omzetontwikkeling van Goldman Sachs (GS). In het derde kwartaal daalde de omzet uit investment banking met 15% ten opzichte van een jaar eerder, en kwam uit op $1,69 mrd. Dat was het laagste kwartaalbedrag in twee jaar. Ten opzichte van het tweede kwartaal leverde Goldman Sachs 9% omzet in.

Zowel bij advisering als ondersteuning van aandelen- als obligatieplaatsingen vielen de inkomsten terug. De terugval werd overigens veroorzaakt doordat minder partijen de stap naar de aandelen- of obligatiemarkt zetten. Goldman Sachs behield wel zijn positie bovenaan de lijst van zakenbanken met de meeste grote deals in portefeuille.

Ook wat betreft de effectenhandel moest de bank een tegenvaller slikken. Ten opzichte van een kwartaal eerder daalden de inkomsten uit zowel de handel in aandelen (-6% naar $1,88 mrd) als die in obligaties, valuta’s en grondstoffen (-4% naar $1,41 mrd).

Rekening van Uber

De grootste tegenvaller kwam echter bij de divisie Investing & Lending. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal daalde de netto-omzet met 34% naar $1,68 mrd. Ook hier was een hoofdrol weggelegd voor het zwakke beursklimaat. De onderneming moest onder meer $267 mln afschrijven op belangen in beursgenoteerde ondernemingen als Uber. Die tegenvaller kon niet worden uitgewist door een kleine verbetering bij de kredietactiviteiten (+3% naar €1,01 mrd). De afdeling vermogensbeheer was de enige divisie waar de omzet iets opliep: +5% naar $1,67 mrd. Op concernniveau daalde de omzet met 12% naar $8,23 mrd. De nettowinst viel met 18% terug naar $1,79 mrd.

Geen verrassing: even geduld a.u.b.

De zwakke kwartaalcijfers zijn in het huidige marktklimaat geen verrassing. Op basis van de winstprognose voor 2020 is Goldman Sachs heel bescheiden gewaardeerd (k/w 8). De zakenbank profiteert van eventueel verbeterende omstandigheden op financiële markten en verschuift bovendien langzaam maar zeker de balans meer richting minder cyclische activiteiten. De teleurstellende resultaten zijn dan ook geen aanleiding om nu aan het koopadvies te sleutelen.

Kwartaalcijfers 2019
In $ mlnkw3kw2
Netto-omzet83239461
Nettowinst17932198
Winst per aandeel (in $)4,795,81

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!