Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Actueel advies

Twee redenen waarom Goldman Sachs koopwaardig is

0 0 Leestijd ongeveer

Goldman Sachs profiteerde de afgelopen maanden nauwelijks van het herstel op financiële markten. Het is echter een kwestie van tijd voordat investeringen in nieuwe initiatieven zich uitbetalen en operationele verbeteringen zichtbaar worden.

Het herstel op de aandelenmarkten is in de eerste maanden van 2019 goeddeels voorbij gegaan aan Goldman Sachs (GS). Terwijl veel beursindices begin mei weer rond het niveau van voor de eindejaarsdip schommelden, noteert de zakenbank 15% lager.

Het aandeel staat onder druk omdat grote beleggers minder handelen door de onzekerheid rond brexit en de handelsoorlog. Tevens speelt mee dat de onderneming worstelt met het uitdagende renteklimaat. Tot slot ligt Goldman Sachs ook onder vuur door de betrokkenheid bij een schandaal met het Maleise staatsfonds 1MDB. Bij een serie frauduleuze transacties waarmee de bank $600 mln verdiende, werd in totaal $2,7 mrd weggesluisd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie oefent druk uit op bank om akkoord te gaan met een schikking. Naar verwachting kunnen de kosten voor een boete en schadevergoeding oplopen tot $2 mrd.

Naar de beurs

Er zijn echter twee redenen om verder te kijken dan het huidige, negatieve sentiment rondom Goldman Sachs. Zo is de kans groot dat het tweede kwartaal minder zwak is dan beleggers vrezen. In de eerste drie maanden van het jaar daalde de omzet nog met 13% naar $8,8 mrd. Hoewel het twijfelachtig is of de inkomsten uit obligatie- en effectenhandel voor het gehoopte omzetherstel zorgen, vormt de advisering bij beursintroducties, fusies en overnames een mooie impuls. Met nog drie weken te gaan, ligt de wereldwijde waarde van alle beursintroducties van $45,2 mrd al bijna drie keer zo hoog als in het zwakke eerste kwartaal ($17,7 mrd). Zowel qua aantal transacties als totale waarde voert Goldman Sachs in 2019 de ranglijst binnen de sector aan.

Stabiliteit gezocht

Een strategische koerswijziging vormt de tweede reden waarom Goldman Sachs een veelbelovende belegging is. De bank neemt allerlei stappen om minder afhankelijk te worden van de volatiele obligatie- en aandelenhandel. Financieel topman Stephen Scherr vertelde dat de bank wil groeien in de Europese vermogensbeheermarkt. Hij zinspeelde op een overname die helpt om de kloof met marktleiders UBS en Credit Suisse deels te dichten. Er lopen tevens allerlei andere alternatieven om de inkomstenstroom te diversifiëren (zie kader). Dat komt nu nog niet terug in de waardering. Het aandeel wordt verhandeld voor iets meer dan acht maal de verwachte winst en minder dan de boekwaarde. Zowel een oplopende winst als een hogere waardering op basis van een stabielere omzetontwikkeling kunnen het aandeel een impuls geven. In de tussentijd ontvangen beleggers een groeiend dividend van bijna 2% en koopt de bank jaarlijks ruim 5% van de eigen aandelen op. Goldman Sachs verdient een koopadvies. <

Zakenbank verbreedt horizon
Goldman Sachs heeft tijdens de financiële crisis in 2008 een bankvergunning aangevraagd. Het duurde even, maar in 2016 werd consumentendivisie opgericht. Deze internetbank Marcus kiest positie als prijsvechter, met aantrekkelijke spaar- en leenrentes. In het Verenigd Koninkrijk had Marcus binnen een uur al 2000 klanten. Na acht maanden waren dat er maar liefst 250.000, terwijl het er op de Amerikaanse thuismarkt bijna 4 miljoen zijn. Goldman Sachs kiest er ook voor om zijn prima presterende special-situations group open te stellen voor investeerders. Daarmee gaat het bedrijf de strijd aan met private equity-firma’s als KKR en Blackstone.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!