Twee redenen waarom Goldman Sachs koopwaardig is
Het herstel op de aandelenmarkten is in de eerste maanden van 2019 goeddeels voorbij gegaan aan Goldman Sachs (GS). Terwijl veel beursindices begin mei weer rond het niveau van voor de eindejaarsdip schommelden, noteert de zakenbank 15% lager.
Het aandeel staat onder druk omdat grote beleggers minder handelen door de onzekerheid rond brexit en de handelsoorlog. Tevens speelt mee dat de onderneming worstelt met het uitdagende renteklimaat. Tot slot ligt Goldman Sachs ook onder vuur door de betrokkenheid bij een schandaal met het Maleise staatsfonds 1MDB. Bij een serie frauduleuze transacties waarmee de bank $600 mln verdiende, werd in totaal $2,7 mrd weggesluisd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie oefent druk uit op bank om akkoord te gaan met een schikking. Naar verwachting kunnen de kosten voor een boete en schadevergoeding oplopen tot $2 mrd.
Naar de beurs
Er zijn echter twee redenen om verder te kijken dan het huidige, negatieve sentiment rondom Goldman Sachs. Zo is de kans groot dat het tweede kwartaal minder zwak is dan beleggers vrezen. In de eerste drie maanden van het jaar daalde de omzet nog met 13% naar $8,8 mrd. Hoewel het twijfelachtig is of de inkomsten uit obligatie- en effectenhandel voor het gehoopte omzetherstel zorgen, vormt de advisering bij beursintroducties, fusies en overnames een mooie impuls. Met nog drie weken te gaan, ligt de wereldwijde waarde van alle beursintroducties van $45,2 mrd al bijna drie keer zo hoog als in het zwakke eerste kwartaal ($17,7 mrd). Zowel qua aantal transacties als totale waarde voert Goldman Sachs in 2019 de ranglijst binnen de sector aan.
Stabiliteit gezocht
Een strategische koerswijziging vormt de tweede reden waarom Goldman Sachs een veelbelovende belegging is. De bank neemt allerlei stappen om minder afhankelijk te worden van de volatiele obligatie- en aandelenhandel. Financieel topman Stephen Scherr vertelde dat de bank wil groeien in de Europese vermogensbeheermarkt. Hij zinspeelde op een overname die helpt om de kloof met marktleiders UBS en Credit Suisse deels te dichten. Er lopen tevens allerlei andere alternatieven om de inkomstenstroom te diversifiëren (zie kader). Dat komt nu nog niet terug in de waardering. Het aandeel wordt verhandeld voor iets meer dan acht maal de verwachte winst en minder dan de boekwaarde. Zowel een oplopende winst als een hogere waardering op basis van een stabielere omzetontwikkeling kunnen het aandeel een impuls geven. In de tussentijd ontvangen beleggers een groeiend dividend van bijna 2% en koopt de bank jaarlijks ruim 5% van de eigen aandelen op. Goldman Sachs verdient een koopadvies. <