Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Advies Hildo Laman, 14 okt 2019 14:00

Wie zijn de techreuzen van 2040?

0 0 Leestijd ongeveer

De huidige lijst van de vijf technologiebedrijven die het meeste geld waard zijn, ziet er totaal anders uit dan in 2000. Over tien of twintig jaar zou weer alles op de schop kunnen gaan.

De technologiesector is de afgelopen decennia danig veranderd. Een aantal bedrijven heeft enorme successen kunnen boeken, terwijl anderen op een of meerdere punten de boot hebben gemist en daardoor weggezakt zijn tot de middenmoot of erger. Als je naar de in geldwaarde grootste technologiebedrijven in 2000 kijkt en die vergelijkt met de lijst van nu, valt vooral op dat de lijst grotendeels anders is geworden. Alleen Microsoft heeft zich staande weten te houden. Gaat dit proces zich herhalen? Anders gezegd: hoe ziet de top er in 2030 en in 2040 uit?

Drie keer de top-5 (in $ mrd)

2000 2010 2019
Cisco 364,4 Apple 298,0 Microsoft 1060,6
Microsoft 230,8 Microsoft 234,5 Apple 1031,2
Intel 202,1 Google 190,8 Amazon 852,8
IBM 149,8 IBM 180,2 Alphabet 831,1
Oracle 147,9 Cisco 127,5 Facebook 512,7

Verandering

Afgaande op de afgelopen decennia zou beweerd kunnen worden dat er een aantal nu nog relatief kleine spelers op zullen staan die over tien of twintig jaar aan de top staan. En van de huidige toppers zal een aantal geleidelijk aan wegzakken.

Het is niet moeilijk om mogelijke oorzaken te verzinnen waarom de techreuzen van nu terrein gaan verliezen op de langere termijn. Een nieuwe technologie, of een nieuwe toepassing van bestaande technologie kan voor een snelle verschuiving in de markt zorgen. Een andere mogelijkheid is dat de grote bedrijven hun eigen glazen ingooien door bijvoorbeeld veranderingen in de markt te missen of verkeerde overnames te doen.

Nieuwe ontwikkelingen

Desondanks is het moeilijk voor te stellen dat de vijf bedrijven die nu de top vormen, Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet en Facebook, dit zullen laten gebeuren. Er zijn veel technologische ontwikkelingen die de komende jaren de sector zouden kunnen gaan overheersen, zoals kunstmatige intelligentie. Alle vijf de bedrijven spelen in deze en andere ontwikkelingen echter juist een leidende rol, mede door het geld en het technische personeel dat ze hebben. Het kan natuurlijk zo zijn dat een relatieve outsider het grootste succes gaat boeken met een bepaalde ontwikkeling, maar zoals het er nu naar uitziet zullen de gevestigde bedrijven hier het meest van profiteren.

Oktober | Maand van de technologie
Wij nodigen u graag uit voor onze beleggersavond op dinsdagavond 29 oktober 2019 die wij organiseren in het kader van de Maand van de Technologie: Zo kunt u geld verdienen aan technologie.

Cloud

De opkomst van de cloud in de afgelopen jaren laat goed zien hoe de grote bedrijven juist groter zijn geworden door veranderingen in de markt. Er zijn allerlei kleinere en jongere bedrijven die op een of andere manier geld verdienen aan de cloud. Maar Amazon Web Sevices (AWS), Azure van Microsoft en Google Cloud van Alphabet horen bij de grootste spelers op deze markt. Het is dus bepaald niet zo dat de gevestigde orde het nakijken had als gevolg van technologische ontwikkeling. Het is eerder andersom; Amazon en Microsoft verdienen nu meer dan ooit dankzij de cloud.

Mobiel

Een ander voorbeeld is de verschuiving van het internetgebruik van pc en laptop naar mobiel. Jarenlang waren er zorgen dat dit voor de zoeksite Google een probleem zou vormen. Ook Microsoft zou de slag om de mobiel verliezen. En beide bedrijven hebben inderdaad geworsteld met deze ontwikkeling, maar de omzet van beide bedrijven is nu veel groter dan ten tijde van het begin van de smartphonerevolutie, zo’n tien jaar geleden. De verandering heeft niet tot een neergang in de omzet geleid.

Integratie

Een belangrijke reden waarom de grote bedrijven de komende jaren weleens alleen maar groter zouden kunnen worden, is dat er steeds meer integratie komt van verschillende markten, technieken en producten. Apple is groot geworden met de verkoop van iPhones en tablets. Maar het heeft nu ook een televisie-streamingdienst, kan betaaltransacties verwerken en via het horloge is het actief op de gezondheidsmarkt. Amazon is wat omzet betreft vooral een detailhandelsbedrijf, veel minder een technologiebedrijf. Maar verreweg de meeste winst wordt geboekt door AWS, wat wel bij technologie hoort. Alphabet is natuurlijk bekend van Google, maar het verkoopt ook thermostaten, rookmelders en timmert hard aan de weg met de zelfrijdende auto. Microsoft is bekend vanwege Windows en Office, maar de games beginnen een grote inkomstenbron te worden.

Het wordt voor jongere, kleinere bedrijven steeds lastiger om een bedreiging te worden voor de grote jongens, die bijna alles zouden kunnen. Of het nu gaat om voedingsmiddelen, televisie, games of een markt waar deze bedrijven nog helemaal niet actief in zijn, ze hebben het geld en personeel om een sterk weerwoord te geven aan elke concurrent die het tegen ze op wil nemen.

Opsplitsen

Een van de manieren waarop deze marktmacht gebroken zou kunnen worden, is het geforceerd opbreken van deze bedrijven. Ik heb al vaker geschreven dat ik dit voorlopig niet zie gebeuren. Dat is juridisch lastig. Bovendien zijn de vijf meest waardevolle technologiebedrijven nu allemaal Amerikaans, maar de Chinese concurrenten Alibaba en Tencent zitten ze op de hielen. De Amerikaanse bedrijven opsplitsen terwijl de Chinese giganten ongehinderd door kunnen groeien zal bij veel Amerikanen geen populaire maatregel zijn, ondanks de tanende populariteit van de techreuzen bij het Amerikaanse publiek. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat opsplitsen voor beleggers positief zou uitpakken. De som der delen zou namelijk groter kunnen zijn dan het bestaande geheel. AWS bijvoorbeeld zou zelfstandig volgens schattingen bijvoorbeeld al $500 mrd waard zijn. Een gesplitst Amazon zou heel goed meer waard kunnen zijn dan de combinatie.

Consumenten

Een ander risico voor beleggers is dat consumenten het gehad hebben met deze machtige spelers, en hun producten links laten liggen. Maar hoeveel mensen zouden daadwerkelijk meer willen betalen en langer willen wachten om de webwinkel van Amazon te vermijden? Hoeveel mensen kunnen daadwerkelijk zonder Google? Hoeveel bedrijven zullen besluiten om zonder Windows te gaan werken? Zoals het er nu naar uitziet, schikken consumenten en bedrijven zich in de status quo. Pas als dit verandert wordt het tijd om deze aandelen anders te gaan bekijken.

Adviezen techreuzen

Op de lange termijn zie ik al met al geen reden om te vrezen voor de grote technologiebedrijven. Mijn adviezen op deze vijf aandelen laat ik dan ook onveranderd: kopen voor Alphabet en houden voor de andere vier.

Agenda
De komende twee weken komen de vijf techreuzen allemaal met de kwartaalresultaten. Dit zal in alle gevallen ’s avonds om tien uur zijn, na het slot van de Amerikaanse beurs. De datum van Apple is nog niet officieel. Woensdag 23 oktober: Microsoft. Donderdag 24 oktober: Amazon. Maandag 28 oktober: Alphabet. Woensdag 30 oktober: Facebook en Apple.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.