Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Actueel advies

Winst Philips valt tegen in het laatste kwartaal

0 0 Leestijd ongeveer

De winstmarge zal dit jaar minder hard groeien dan Philips had verwacht, bleek uit een niet gepland persbericht. De definitieve kwartaalcijfers volgen op 28 oktober.

De ebita-marge was in het derde kwartaal lager: 12,4% tegen 13,2% in het derde kwartaal van 2018. Dit komt door problemen in de divisie Connected care, waar ongeveer een kwart van de winst van Philips vandaan komt. De ebita-marge in deze tak daalde met 4,5 procentpunten. Er worden verschillende redenen genoemd voor de magere winst in deze tak: nieuwe importheffingen, vertraagde effecten van efficiëntiemaatregelen, onderbezetting en een ongunstig uitgevallen productmix. Dat wil zeggen dat er relatief minder producten met hogere marges verkocht werden en/of relatief meer producten met lage marges.

Taxatieverlaging

Naast deze problemen komt er ook €20 mln minder binnen aan licentie-inkomsten. De nettowinst in het derde kwartaal was €210 mln. Dat is lager dan in het voorgaande kwartaal en lager dan het derde kwartaal vorig jaar. De winst per aandeel (wpa) over het kwartaal zal naar schatting uitkomen op €0,23, waardoor het totaal voor het jaar op €0,68 komt. Het vierde kwartaal is meestal met afstand het beste kwartaal van het jaar, met dus ook een hogere winst.

Voor het totale jaar reken ik dus nog wel op een wpa van €1,35, een verlaging van mijn eerdere taxatie van €1,45. Daarmee was ik al minder positief dan de meeste taxaties. Voor komend jaar verlaag ik mijn taxatie naar €1,50 (van 1,55).

Philips blijft op verkopen

Mijn advies op het aandeel was al verkopen, en dat verandert niet door deze waarschuwing. De waardering van het aandeel is hoog: de k/w is rond 25 als gerekend wordt met mijn wpa-taxatie voor volgend jaar. Voor een bedrijf dat een omzetgroei van 2 tot 4% per jaar haalt, is dat een forse prijs.

Daar komt bij dat de balans al een aantal jaren verslechtert. Het dividend (€0,85) zal weliswaar niet in gevaar komen door de laatste tegenvaller, maar een rendement van iets meer dan 2% is geen reden om het aandeel te kopen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!