Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Actueel advies

Ajax maakt zich op voor nieuwe successen

0 0 Leestijd ongeveer

De Champions League is weer ontbrand, met mooie winstbonussen voor de clubs. Ajax profiteert hier waarschijnlijk weer overvloedig van. Na twee ruime overwinningen ligt plaatsing voor de tweede ronde binnen handbereik.

Begin dit jaar heb ik AFC Ajax voorzien van een koopadvies vanwege de grote successen van de club op het hoogste Europese voetbalpodium, de Champions League. Na de uitschakeling door Tottenham Hotspur in de laatste seconden van de halve finale verlaagde ik het advies naar ‘verkopen‘. Impliciet gaf ik daarmee aan dat de Champions League van doorslaggevend belang is voor de financiële resultaten van de club. Zowel het koop- als verkoopadvies waren incidenteel van aard. Nu Ajax echter is opgenomen in de AcsX-index van Nederlandse smallcaps, wordt het tijd dat Beleggers Belangen Ajax als bedrijf gaat volgen.

Jaaromzet

Recent kwam Ajax met jaarcijfers. De jaaromzet steeg van €93 mln over het voetbalseizoen 2017/2018 naar €199 mln over het afgelopen seizoen (tot en met 30 juni). De recettes van de wedstrijden (nationaal en internationaal) en de toeschouwersbijdragen stegen relatief weinig; de wedstrijden zijn bijna allemaal goed bezocht of zelfs uitverkocht. Ook de gezamenlijke inkomsten uit partnerships en tv stegen beperkt.

De grote stijging kwam van de premies van de Champions League (van €1 mln naar €78 mln) en van merchandising (van €14 mln naar €21 mln), waarvan de stijging ook toe te schrijven is aan de prestaties in Europa. Een derde bron van inkomstenstijging zijn de transfers van voetballers. Indien die worden gecompenseerd voor de boekwaarde van de verkochte spelers en de hogere jaarlijkse afschrijvingen door het aantrekken van duurdere spelers, steeg de nettotransfersom van €14 mln naar €34 mln. Dit is exclusief de verkoop van verdediger Matthijs de Ligt aan Juventus (voor circa €75 mln) en aanvaller Kasper Dolberg aan Nice (voor zo’n €20 mln) want die transacties vonden na 30 juni plaats.

JAARCIJFERS
In € mln 2018/’19 2017/’18 2016/’17
Omzet 199 93 118
Operationeel bedrijfsresultaat (ebit) 68 2 69
Nettowinst 52 2 49

Jaarwinst

De hogere merchandising, spelerssalarissen en winstbonussen deden de kosten stijgen van €105 mln naar €165 mln. Al met al steeg de nettowinst van Ajax over het seizoen 2018/2019 van ruim €2 mln naar bijna €52 mln. Dat is €2,83 per aandeel. Net als over 2014/2015 en 2016/2017 keert het bedrijf dan ook weer dividend uit, nu €0,25 per aandeel.

Gezien de prestaties van Ajax is een verkoopadvies niet langer gerechtvaardigd. Het wordt ‘kopen’ (zie ook kader).

Vooral de inkomsten zijn onvoorspelbaar
De inkomsten van Ajax zijn onvoorspelbaar. Ze hangen vooral af van de prestaties in de Champions League en van transfersommen. Voorspelbaarder zijn de bedrijfskosten. Variabel zijn daarin vooral de  spelerspremies naar aanleiding van prestaties. Die stegen in 2018/2019 met €20 mln echter veel minder dan de inkomstentoename van €77 mln uit de Champions League. Vroege uitschakeling in dit toernooi heeft dus een groot effect op de winst van Ajax. Het bedrijf wordt nauwelijks door analisten gevolgd en er is dan ook geen k/w bekend. Door de volatiliteit van de nettowinst (zie tabel) waag ik mij ook niet aan een schatting, maar de transfers en het verwachte succes in Europa zullen 2019/2020 naar verwachting wel tot een financieel succesvol jaar maken. Ik geef dan ook een koopadvies voor zolang de successen aanhouden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!