Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Tips Jaap Barendregt, 21 jan 12:00

Voetbalclub speelt de koers omhoog

0 0 Leestijd ongeveer

Onze Kooptip van de Week is een internationaal vermaarde voetbalclub die zich na een lastige periode weer goede prestaties laat zien op het hoogste niveau. Goede resultaten op het veld en spelersverkopen kunnen de al flink gestegen koers nog verder opdrijven.

Spelersopbrengsten

Sinds het seizoen 2009/2010 heeft de omzet van Ajax een fundamenteel hoger niveau bereikt. De omzet ging van €60-70 mln naar €90-110 mln. Daarmee werden de mogelijkheden om nettowinsten te behalen aanzienlijk vergroot, ondanks de eveneens gestegen uitgaven. De omzet die Ajax rapporteert bestaat voor het belangrijkste deel uit de opbrengst van de verkoop van zitplaatsen in het stadion (recettes). Dan zijn er de partnerships (sponsors) en vervolgens de televisie en de merchandising (verkoop van Ajax-artikelen). Bij de recettes zijn die voor Europese duels variabel. Dat verklaart ook waarom de recettes in het seizoen 2017/2018 tegenvielen. Een apart gerapporteerde post is het resultaat van spelersopbrengsten. Deze post fluctueert sterk maar is vaak flink positief, ook al zitten er de afschrijvingen in op de aankoopprijs van de spelers. De laatste tijd gonst het bovendien van de geruchten over het aanstaande vertrek van twee grote Ajax-talenten, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. Voor beide spelers zouden recordbedragen worden geboden.

Champions League

Door de grote veranderlijkheid van de cijfers is een goede schatting van de nettowinst voor 2018/2019 niet te maken. Ik heb er ook nog geen gezien. Dat geldt ook voor het dividend. Maar het totaalbeeld ziet er goed uit. Door plaatsing voor de volgende ronde van de Champions League stroomt het geld binnen. Bovendien worden van tijd tot tijd toch ook spelers verkocht. Vanzelfsprekend is de aandelenkoers daar al op vooruit gelopen; die steeg de afgelopen 12 maanden met 50%, naar €15. Toch tip ik hier Ajax alsnog. Dat is dan voor de speculatief ingestelde belegger die geen hekel heeft aan de club (bijvoorbeeld omdat hij AZ-supporter is) en die denkt dat Ajax wellicht zal winnen van Real Madrid, de volgende tegenstander in de Champions League. Beleggers moeten wel weten dat het gemiddelde aantal dagelijks verhandelde aandelen met 3300 niet hoog is. Dit betekent dat een belegger er alleen tegen relatief hoge kosten uit kan stappen.

 

Ajax
Fondscode (ISIN)NL0000018034
BeursAmsterdam
Hoogste koers 12 mnd€15,40
Laagste koers 12 mnd€9,84
Beurswaarde€279 mln
Koers-winstverhouding 2018n.v.t.
Dividendrendement (t)n.v.t.

 

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!