Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Advies Hildo Laman, 2 sep 14:48

HAL vaart wel bij verkoop GrandVision

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

De netto vermogenswaarde van de beleggingen van HAL is in het eerste halfjaar met 3,8% toegenomen naar €11,6 mrd, of €139,85 per aandeel. In dit bedrag zit nog niet de waardstijging van GrandVision.

Op 31 juli is een akkoord gesloten over de verkoop van het 76,7% belang van HAL in GrandVision aan EssilorLuxotica. Dit levert HAL €5,5 mrd op. De waarde van het belang op 30 juni 2019 was €4,0 mrd; bij de vermelde vermogenswaarde per aandeel kan dus in principe €17,68 opgeteld worden. Alleen zal het 12 tot 24 maanden duren voordat de transactie afgerond wordt. Het duurt dus nog wel even voordat het geld daadwerkelijk op de rekening staat bij HAL.

De koersstijging van het aandeel SBM Offshore (belang: 16,0) heeft ook bijgedragen aan de stijging van de vermogenswaarde. Boskalis (belang: 43,1%) daarentegen, werd door een lagere koers minder waard. Met recentere koersen is de huidige waarde van de beursgenoteerde deelnemingen van HAL uit te rekenen: in totaal €9,8 mrd, inclusief €5,5 mrd voor GrandVision.

Niet genoteerd

De niet genoteerde deelnemingen zijn veel minder makkelijk te waarderen. In de eerste zes maanden van dit jaar hadden de bedrijven in deze categorie samen een omzet van €1,34 mrd. Per jaar zal de omzet waarschijnlijk tussen de €2,5 en 3,0 mrd liggen. De operationele winst in het eerste half jaar was €108 mln voor de niet genoteerde deelnemingen. De totale beurswaarde van HAL is €11,5 mrd. Daarvan is €9,8 mrd beursgenoteerd, de overige deelnemingen worden dus indirect gewaardeerd op €1,7 mrd. Dat lijkt een redelijke waardering. Alleen al het 49,0% belang in CoolBlue zal een substantiële waarde vertegenwoordigen.

Advies HAL

Op twee genoteerde deelnemingen van HAL heeft Beleggers Belangen een koopadvies: Boskalis en SBM Offshore. Maar Vopak, dat een grotere waarde vertegenwoordigt dan SBM en Boskalis samen, staat op ‘houden’. Het aandeel is lager gewaardeerd dan de vermogenswaarde per aandeel, vooral door het bod op GrandVision. Beleggers zullen nog een tijd moeten wachten voor dit verzilverd kan worden. We verlagen het advies daarom naar ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!