Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 21 aug 2019 16:02

Een andere strategie voor die ellendige koers van Arcelor Mittal

0 0 Leestijd ongeveer

De beurskoers van ArcelorMittal blijft maar dalen. Dit zorgt ervoor dat er relatief gezien veel premie in de opties zit van deze staalreus. Dit maakt het aandeel aantrekkelijk voor het schrijven van opties.

ArcelorMittal is dit jaar het slechtst presterende fonds binnen de AEX-index en lijkt daarmee het kind van de rekening van de lopende handelsoorlog tussen de VS en China. Inmiddels is de beurskoers sinds begin 2018 gehalveerd (-54%). Naast de onrust die de handelsoorlog met zich meebrengt, zucht de staalreus onder de lage staalprijzen in Europa veroorzaakt door overcapaciteit en een afnemende vraag. De grondstofkosten blijven relatief hoog en dat zet de marges onder druk.

ArcelorMittal kwam zoals verwacht in het tweede kwartaal met teleurstellende cijfers. De omzet kwam uit op $19,3 mrd, een daling van 3,6% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Het operationele resultaat (ebitda) nam af met 49%, van $3,1 mrd naar $1,6 mrd. Door een afschrijving in de VS van $600 mln op onroerend goed en een bijzonder afschrijving van $347 mln bij de Italiaanse tak, kwam er voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2016 weer een verlies ($447 mln) in de boeken terecht. Om deze moeilijke tijd goed door te komen heeft ArcelorMittal noodgedwongen op verschillende locaties de productie verlaagd of (tijdelijk) stopgezet.

Op dit moment zit er al enorm veel ellende in de koers verwerkt. Een verkoopadvies zou beleggers dan ook zeer waarschijnlijk niet behoeden voor verder koersverlies. Maar omdat het aan de andere kant twijfelachtig is dat er binnen 12 maanden – de horizon die we voor onze adviezen aanhouden – herstel optreedt, is een koopadvies ook niet verstandig. Het houdadvies blijft dus gehandhaafd.

Opties schrijven op Arcelor Mittal

Om toch niet niet aan de zijkant te blijven staan, kunnen beleggers overwegen om opties te schrijven op de staalreus. Dit is in mijn ogen op dit moment enorm interessant, omdat er door de recente daling relatief veel premie in zit.

Persoonlijk schrijf ik de MT OCT19 12 put-opties voor €0,75. Dit betekent dat ik bij opening €75 per contract ontvang. Met het schrijven van deze put-opties ga ik de verplichting aan om gedurende de looptijd per optiecontract 100 aandelen af te nemen tegen een uitoefenprijs van €12 per aandeel. Het grote voordeel van het schrijven van een put-optie ten opzichte van het kopen van de aandelen is dat een schrijver niet alleen geld verdient als de beurskoers stijgt, maar ook als de beurskoers gelijk blijft of zelfs als deze lichtjes daalt. De statistische kans op succes bedraagt 68%.

Opties ArcelorMittal bevatten veel premie
ArcelorMittal heeft de afgelopen jaren flinke koersuitslagen laten zien. Dit maakt het aandeel interessant voor actieve beleggers, met name de schrijvers van opties. De opties op ArcelorMittal bevatten namelijk door alle onzekerheid relatief veel premie. Dit is in het voordeel van de schrijver van een optie en in het nadeel van de koper van een optie. De impliciete volatiliteit die voor een groot deel de tijdswaarde van een optie bepaalt, ligt op dit moment rond de 46%. Dit is boven in de range van de afgelopen twee jaar, waarin de impliciete volatiliteit bewoog tussen de 23% en 50%. Beleggers kunnen de statistische kans op succes verhogen door op voorhand te analyseren of de impliciete volatiliteit relatief hoog of laag is, alvorens ze overwegen een optie te kopen of te schrijven.
Tweedekwartaalcijfers
In $ mln20192018
Omzet19.27919.998
Ebitda15553073
Nettowinst-4471865

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!