Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Advies van de dag Hildo Laman, 14 aug 2019 11:50

Koersdaling maakt robotmaker aantrekkelijk

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel van een Amerikaanse robotmaker staat lager door tegenvallende groei dit jaar. Daardoor is de waardering ineens aantrekkelijker, terwijl de langetermijnverwachtingen goed blijven.

Robotisering is een populaire trend bij beleggers. Daardoor zijn de meeste aandelen in deze sector vrij hoog gewaardeerd. Als een aandeel een lagere waardering heeft, is daar meestal een goede reden voor. Maar als die reden niet structureel hoeft te zijn, kan een koopkans ontstaan.

Automatisch huishouden

iRobot is een Amerikaans bedrijf dat robots maakt die zijn gericht op consumenten. Een voorbeeld zijn de automatische stofzuigers. Maar ook dweilen en grasmaaien kan met robots van iRobot. Het bedrijf heeft sinds de oprichting in 1990 al meer dan 25 miljoen robots verkocht. De omzet groeit al jaren hard. In de afgelopen vijf jaar was de gemiddelde jaarlijkse groei 17,5%. Maar dit jaar zal het groeitempo lager liggen. Bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers heeft het bedrijf de verwachting verlaagd naar tussen 10 en 14% groei dit jaar. De oorzaak is de handelsoorlog tussen de VS en China. Het aandeel daalde door dit nieuws van rond $90 naar ongeveer $65, het laagste niveau sinds mei 2018.

Lange termijn

De vraag is of iRobot door de handelsoorlog structureel lager zal groeien. Het bedrijf zelf denkt van niet, en ik zelf verwacht dit ook niet. Het lijkt er niet op dat de handelsoorlog op korte termijn opgelost zal worden, maar bedrijven zullen maatregelen nemen om de effecten te verminderen. Bovendien worden bepaalde technologische ontwikkelingen niet tegengehouden door politieke en economische tegenwind. De opmars van de smartphone begon bijvoorbeeld midden in de financiële crisis van 2008/2009.

Koersdaling maakt I Robot aantrekkelijk

Op basis van een verwachte winst per aandeel van $2,80 dit jaar, is de k/w ongeveer 24. Dat is voor dit aandeel laag. Het gemiddelde lag de afgelopen vijf jaar op 31. Een winstgevend, groeiend bedrijf in een groeiende sector tegen een schappelijke waardering. Dat betekent een koopadvies. Bedenk wel dat iRobot een hoger risico heeft dan het gemiddelde aandeel.

FondscodeIRBT
BeursNasdaq
Hoogste koers 12 mnd$132,88
Laagste koers 12 mnd$64,52
Beurswaarde (mln $)1.842,7
Koers/winstverhouding(t)24,0
Dividendrendement
Omzet 2018 (mln $)1.092,6
Nettowinst 2018  (mln $)88,0

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!