Beurzen vandaag weer verder naar het zuiden
NEDERLAND
De AEX- en de Midkap-index daalden beide vanochtend met iets meer dan 1%. In Nederland worden vooral de bedrijven die te maken hebben met industriële activiteit in hun koers getroffen. OCI, ArcelorMittal en Aperam (-3,7%), maar ook TKH (-3,4%) behoren tot de grootste daler. Daartussen zaten ook DSM en ING (-3,9%), maar die zijn beide vanochtend ex-dividend gegaan. PostNL kwam met goede halfjaarcijfers en steeg daardoor pittig in koers. Dat wil zeggen: de omzet was zoals verwacht, maar het operationeel resultaat was beter dan gedacht. Ook Fagron steeg op positieve berichtgeving in de halfjaarcijfers. Zowel DSM als Fagon staat bij ons op ‘kopen’.
Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:
- PostNL +7,7%
- Fagron +4,9%
- RELX +0,2%
Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:
- OCI -4,5%
- DSM -4,3%
- Arcelor Mittal -4,3%
EUROPA
De Eurostoxx50-index daalde met 0,8%. Er zitten wat minder cyclisch gevoelige industriële sectoren in de index. Wel daalde LVMH stevig. Beleggers maken zich bezorgd over de onrust in Hongkong, een belangrijke afzetmarkt voor het luxebedrijf, dat overigens goed gespreid over de hele wereld actief is. Ik heb een koopadvies op het aandeel staan.
Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:
- Iberdrola +0,7%
- ENEL +0,7%
- Intesea SaoPaolo +0,6%
Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:
- ING -4,0%
- LVMH -3,1%
- Schneider Electric -2,8%
VERENIGDE STATEN
De Dow Jones zag de koersen vrijdag met 0,75% dalen. De verliezers waren vooral de technologie-aandelen. Die kennen inmiddels een hoge waardering, dus als er angst in de markt komt, dalen zij het eerst en het hardst. Overigens is dit niet zichtbaar in de ranglijst hieronder, doordat er toch nog een paar grote dalers ‘bovenuit’ staken.
Grootste stijgers Dow Jones:
- Boeing +1,6%
- McDonald’s +1,5%
- Merck +0,9%
Grootste dalers Dow Jones:
- Cisco -3,9%
- Dow Inc -2,7%
- Nike -2,4%
GRAFIEK VAN DE DAG
Getuige de grafiek onder hebben de Chinese autoriteiten uit nijd over de nieuwe handelstarieven van de VS (ingaand vanaf september) nu toch hun nationale munt laten devalueren. Daarmee worden als het ware de handelstarieven gecompenseerd. Een goedkopere munt maakt de importen in de VS goedkoper. Het zou mij niet verwonderen als deze stap de hoofdreden is van de nervositeit van beleggers op de beurzen vandaag.
AGENDA
Bedrijfscijfers:
PostNL en Fagron, halfjaarcijfers
DSM en ING, interim-dividend
Macronieuws:
Inkoopmangersindex eurozone, juli (verwacht: 51,5; vorig: 52,5)
Inkoopmangersindex Duitsland, juli (verwacht: 51,4; vorig: 52,6)
Inkoopmangersindex VS, juli (verwacht: 51,6 vorig: 51,5)