Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 17 jul 2019 14:05

Hogere omzet TomTom, maar ook afboeking

0 0 Leestijd ongeveer

Het tweedekwartaalbericht van TomTom bevat positieve en negatieve punten.

Hogere omzet TomTom

Goed nieuws was het dat het bedrijf de omzetverwachting voor 2019 verhoogde, naar €700 mln. Eerder rekende het bedrijf op een omzet van €675 mln. De toename is te merken in het tweede kwartaal: de omzet is met 12,4% gestegen.

Het minder goede nieuws is de winstgevendheid. De brutomarge is 67,3%, terwijl die een jaar geleden nog 70,0% was. Het nettoresultaat is ook niet om vrolijk van te worden: een verlies van €65,3 mln (-€0,34 per aandeel) als geen rekening gehouden wordt met de boekwinst uit de verkoop van Telematics.

Afschrijving

Het verlies komt voor rekening van een afboeking van €106,6 mln op kaarten. TomTom heeft de verwachte economische levensduur van bepaalde kaarten verkort, waardoor de waarde fors is afgenomen. Zonder deze afschrijving zou de winst naar schatting €16,5 mln zijn geweest.

Ik ga nu uit van een wpa van -€0,30 voor dit jaar, maar reken wel op een bescheiden winst van €0,12 (van 0,02) voor volgend jaar. Het aandeel blijft vooral een belegging in de digitalisering van de auto. Dat biedt potentieel, maar het is ook riskant. Het advies blijft ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!