Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 16 jul 2019 16:25

Onevenwichtige groei bij JPMorgan Chase

0 0 Leestijd ongeveer

De koers van JPMorgan Chase daalde licht na publicatie van de kwartaalcijfers. De groei is onevenwichtig verdeeld. Het is de consumententak die de kar trekt.

Een belangrijk deel van de inkomsten van een bank wordt bepaald door de rentemarge. Als er bij beleggers vrees is over een krappere marge, dan zetten zij de koersen lager. Dat gebeurde ook met de aandelenkoers van JPMorgan Chase na de bekendmaking van de tweedekwartaalcijfers. Voor de koersdaling van 1,7% zijn duidelijke oorzaken aan te wijzen, zo blijkt als we de cijfers analyseren.
De netto-inkomsten in het tweede kwartaal stegen met 4% (naar $29,6 mrd) tegenover hetzelfde kwartaal van 2018. De nettowinst nam met 16% toe, tot $9,6 mrd. Daarvan kwam $0,8 mrd echter van een belastingbate, waardoor de winststijging eigenlijk 6,8% bedroeg.

Meer lenen

De omzet- en winststijging waren uitsluitend te danken aan de consumententak. Dat bewijst dat de toenemende Amerikaanse werkgelegenheid met de daarmee gepaard gaande hogere consumptie gunstig uitpakken voor JPMorgan Chase. Consumenten willen door de goede economische gang van zaken meer lenen, rechtstreeks of via creditcardbestedingen. Bij die andere belangrijke activiteit, investment banking (inclusief de beleggingsactiviteiten voor klanten) daalde de omzet echter met 3%, naar $9,6 mrd. De nettowinst nam hier met 8% af, tot $2,9 mrd.

Er doet zich een vreemd verschijnsel voor in de financiële markten. De koersen stijgen overvloedig, zowel bij aandelen als bij obligaties, maar veel beleggers blijven langs de kant staan. Dit is slecht voor de inkomsten van banken, zoals JPMorgan Chase, die commissies uit brokeractiviteiten mislopen.

Positief en negatief

De vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn zowel positief als negatief. Het positieve momentum bij de consumententak zal voor JPMorgan gunstig uitpakken. Daar staat tegenover dat de bank zelf verwacht dat de netto-rente-inkomsten lager zullen uitvallen dan het zich eerder liet aanzien ($57,5 mrd tegen $58 mrd). Ik denk zelf ook dat de activiteiten rond investment banking niet zullen groeien. Als het beleggingsklimaat in het eerste halfjaar al geen winststijging bracht, zal een door mij verwacht slechter beursklimaat in de tweede helft van 2019 dat ook niet doen. Het verkoopadvies wordt dan ook gehandhaafd.

Tweedekwartaalcijfers
In $ mrd20192018
Omzet29,628,4
Operationele kosten16,316,0
Nettowinst9,78,3

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!