Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Opties Hildo Laman, 24 mei 2019 13:00

Optietips voor wie denkt dat Tesla aan de rand van de afgrond staat

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel Tesla lijkt in een vrije val te belanden. Waarom is dat zo, en hoe kunnen beleggers erop inspelen met opties?

Het aandeel van elektrische-autobouwer Tesla is deze week voor het eerst sinds 2016 onder $200 gesloten. Er heerst een opvallend negatieve stemming rond het bedrijf en het aandeel. Jarenlang leek het of Tesla geen kwaad kon doen bij analisten en beleggers. Het gevolg was een torenhoge koers van meer dan $350 en een marktwaarde van zo’n $60 mrd. Dat is een enorme waarde als we bedenken dat Tesla nog geen enkel boekjaar winstgevend heeft weten af te sluiten.

Op de rem

Tesla heeft regelmatig geld nodig gehad door de aanhoudende verliezen, zo ook dit jaar. In mei heeft de automaker $2,7 mrd opgehaald door de uitgifte van convertibles en aandelen. Volgens ceo Elon Musk was dit geld niet echt nodig, maar was het handig om achter de hand te hebben voor het geval de marktomstandigheden erg lastig zouden worden. Dat bleek een wat te rooskleurige voorstelling van zaken. Een paar weken later werd bekend dat Tesla drastisch op de kosten zal gaan letten om geld te besparen. Ook werd bekend dat het net opgehaalde geld het bedrijf genoeg ademruimte gaf om tien maanden te kunnen overleven. Hierdoor is het beeld ontstaan dat het slechter gaat met Tesla dan eerder werd gedacht.

Waarde

Gaat het aandeel Tesla nu als een plumpudding in elkaar zakken? Helaas valt dat niet met zekerheid te zeggen. De financiële situatie is slecht, de automarkt is dit jaar minder gunstig (zeker in China), en het lijkt er niet op dat Tesla dit jaar wél winst zal maken. Dat voorspelt niet veel goeds. Op basis van waarderingen die voor andere auto-aandelen gelden, zou het aandeel nog heel ver kunnen vallen. Als bijvoorbeeld 0,4 keer de omzet zou worden betaald, hetzelfde als voor BMW, zou een aandeel Tesla ongeveer $50 waard zijn. Als winst (of verlies) maatgevend is, kan het aandeel nog veel minder waard worden. Aan de andere kant is Tesla er al vaker in geslaagd om beleggers ervan te overtuigen problemen in het heden te negeren en vooral naar de toekomst te kijken.

Optietips Tesla

Al met al kan het hard omlaag gaan, maar er kan ook nog een forse stijging plaatsvinden. Een combinatie van deze twee is ook niet uitgesloten. Beleggers die geloven dat het aandeel Tesla nu echt onderuit zal gaan, kunnen daar met opties op inspelen. Gewoon een putoptie kopen is zeer duur, en zeer riskant. Een plotselinge stijging van 10 of 20% is zeker niet uitgesloten. De nov19 190 put kost bijvoorbeeld meer dan $30. Als het aandeel ineens met 20% stijgt, gaat waarschijnlijk twee derde van deze waarde in één klap verloren. Een butterfly is aanmerkelijk goedkoper, maar omdat het aandeel zo onvoorspelbaar is vind ik dat geen geschikte constructie. Mijn voorkeur gaat uit naar putspreads.

Putspreads

Wie ervan overtuigd is dat Tesla op heel korte termijn zal gaan instorten, kan voor een september putspread kiezen. Bijvoorbeeld voor de 150/125 putspread, die ongeveer $5 kost. Die zou een winst van 400% ($2000) kunnen opleveren als Tesla in september onder $125 staat.

September 150/125 putspread
KoopTSLA Sep19 150 put$1250
VerkoopTSLA Sep19 125 put$750
Maximaal verlies$500
Maximale winst$2000

Een andere mogelijkheid is een putspread die in januari afloopt. De lange looptijd zorgt ervoor dat je niet op heel korte termijn gelijk hoeft te krijgen. De 150/125 putspread kost wel meer, ongeveer $7. Deze zou zo’n 250% ($1800) kunnen opleveren.

Januari 150/125 putspread
KoopTSLA jan20 150 put$2000
VerkoopTSLA jan20 125 put$1300
Maximaal verlies$700
Maximale winst$1800

Voor wie deze spreads wat te duur vindt, is een spread met lagere uitoefenprijzen een mogelijkheid. De jan19 100/80 putspread kost bijvoorbeeld ongeveer $2,50 en kan 700% winst opleveren ($1750). Maar Tesla zal wel harder moeten zakken. De kans op succes is dus kleiner.

Januari 100/80 putspread
KoopTSLA jan20 100 put$750
VerkoopTSLA jan20 80 put$500
Maximaal verlies$250
Maximale winst$1750

Strangle

Voor de risicozoekers is een strangle een mogelijkheid. Bijvoorbeeld de aug19 125 put en 250 call. Deze kost ongeveer $10. Als het aandeel de komende paar maanden alle kanten uitschiet, zou deze positie een forse winst kunnen opleveren. Maar als het aandeel juist tot rust komt, zal de waarde als sneeuw voor de zon verdampen.

Augustus strangle
KoopTSLA aug19 125 put$500
KoopTSLA aug19 250 call$500
Maximaal verlies$1000
Maximale winstOnbeperkt

Alle optieprijzen golden op het moment van schrijven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!