Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 15 mei 11:00

Matig kwartaal ArcelorMittal

0 0 Leestijd ongeveer

ArcelorMittal heeft een lastig kwartaal achter de rug door lagere staalprijzen en oplopende grondstofkosten. Een lichtpuntje is de verwachting dat de vraag naar staal in China zal toenemen.

Het eerste kwartaal van ArcelorMittal viel tegen. Het operationele resultaat (ebitda) kwam uit op $1,7 mrd, een daling van 34,2% vergeleken met dezelfde periode in 2018. Onder de streep werd een nettowinst geboekt van $414 mln ($0,41 per aandeel). Dat is een daling van 65,0% ten opzichte van de eerste drie maanden van 2018. De omzet bleef vergeleken met het eerste kwartaal van 2018 stabiel, op $19,2 mrd. De winstgevendheid stond onder druk. Dat kwam met name door lagere staalprijzen in Europa als gevolg van wereldwijde overcapaciteit. Ook de opgelopen ijzerertsprijzen deden zich voelen. Deze waren het gevolg van productieproblemen bij de grootste ijzerertsproducent ter wereld in Brazilië.

De netto schuldpositie kwam uit op $11,2 mrd. Dat betekende een stijging van 9,8% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2018. Het oplopen van de schuld komt door IFRS 16, de nieuwe boekhoudregels voor leasing. Exclusief IFRS 16 zou de netto schuldpositie namelijk zijn afgenomen met 2,0% naar $10 mrd. Vanwege deze nieuwe boekhoudregels heeft ArcelorMittal haar doelstelling voor de nettoschuld verhoogd van $6 mrd naar $7 mrd.

Vraag trekt aan

Ondanks de teleurstellende prestaties kwam het concern ook met positief nieuws. De staalreus verwacht dat de wereldwijde vraag naar staal voor dit jaar zal toenemen met 1,0 tot 1,5%. Dat is een verbetering vergeleken met de eerdere prognose, die 0,5 tot 1,0% bedroeg. Met name vanuit China verwacht het concern extra orders vanwege economische stimulering en omdat de vraag naar onroerend goed nog altijd verrassend goed blijft. Het concern gaat nu uit van een Chinese groei van 0,0 tot 1,0%. Bij een eerdere verwachting werd er nog uitgegaan van een daling van de staalvraag uit China.

Hoewel het concern verwacht dat de vraag naar staal zal toenemen, verlaag ik mijn taxatie voor de winst per aandeel voor 2019 van $4,00 naar $3,50 door het teleurstellende eerste kwartaal. Uitgaande van die taxatie komt de koers-winstverhouding bij een aandelenkoers van €15 op 4,8. Dit lijkt goedkoop, maar ArcelorMittal blijft erg gevoelig voor veranderingen in het economisch klimaat. Ik ga daarom niet verder dan een houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!