Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 13 feb 2019 16:36

Mooie jaarcijfers ArcelorMittal

0 0 Leestijd ongeveer

ArcelorMittal profiteert van hogere staal- en ijzerertsprijzen, maar ziet de vraag naar staal vanuit China afkoelen. Chinese overproductie kan bovendien voor prijsdaling zorgen.

Staalconcern ArcelorMittal heeft een prima jaar achter de rug. Het operationele resultaat (ebitda) kwam uit op $10,3 mrd, een toename van 22,1% vergeleken met 2017. Onderaan de streep werd een nettowinst geboekt van $5,1 mrd ($5,07 per aandeel). Dat is een stijging van 12,7% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De omzet kwam uit op $76 mrd, een toename van 10.7% vergeleken met 2017. ArcelorMittal profiteerde van hoger staal- en ijzerertsprijzen, maar verscheepte 1,6% minder staal vergeleken met 2017. De nettoschuldpositie bleef ongewijzigd op circa $10 mrd. Daarmee lagen de resultaten in lijn met de gemiddelde analistenverwachting. ArcelorMittal verhoogt het dividend van $0,10 naar $0,20 per aandeel en gaat circa 4 miljoen (0,4%) uitstaande aandelen inkopen.

Enorme meevaller

Ondanks de prima jaarcijfers sloot ArcelorMittal 4% lager. Een verklaring voor deze daling zit hem in de nettowinst van het vierde kwartaal en de outlook voor 2019. De nettowinst kwam uit op $1,2 mrd, maar hier bleek een enorme belastingmeevaller uit Luxemburg in te zitten van $800 mln. De winst per aandeel exclusief deze belastingmeevaller bedraagt $4,24 over 2018.

ArcelorMittal waarschuwde aandeelhouders dat de wereldwijde toename van de vraag naar staal door stagnatie van de Chinese markt afzwakt van 2,8 % naar 0,5-1%. De staalproducent verwacht dat de totale vraag naar staal in China zal dalen met circa 0,5 tot 1,5%. De vraag bij machinefabrikanten neemt naar verwachting af, die bij de auto-industrie en bouwbedrijven blijft naar verwachting ongewijzigd. Daar komt bij dat mogelijke overproductie in de Chinese staalindustrie de prijzen in andere landen kan drukken.

Advies ArcelorMittal

Mijn taxatie voor de winst per aandeel voor 2019 is $4,00. Dat betekent een daling van 5,6% ten opzichte van 2018 ($4,24). Uitgaande van die taxatie komt de koers-winstverhouding bij een aandelenkoers van €19,22 op 5,4. Dit lijkt goedkoop, maar ArcelorMittal is erg gevoelig voor veranderingen in het economische klimaat. Daarom ga ik niet verder dan een houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!