Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Advies Jeff Thijssen, 13 feb 16:36

Mooie jaarcijfers ArcelorMittal

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

ArcelorMittal profiteert van hogere staal- en ijzerertsprijzen, maar ziet de vraag naar staal vanuit China afkoelen. Chinese overproductie kan bovendien voor prijsdaling zorgen.

Staalconcern ArcelorMittal heeft een prima jaar achter de rug. Het operationele resultaat (ebitda) kwam uit op $10,3 mrd, een toename van 22,1% vergeleken met 2017. Onderaan de streep werd een nettowinst geboekt van $5,1 mrd ($5,07 per aandeel). Dat is een stijging van 12,7% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De omzet kwam uit op $76 mrd, een toename van 10.7% vergeleken met 2017. ArcelorMittal profiteerde van hoger staal- en ijzerertsprijzen, maar verscheepte 1,6% minder staal vergeleken met 2017. De nettoschuldpositie bleef ongewijzigd op circa $10 mrd. Daarmee lagen de resultaten in lijn met de gemiddelde analistenverwachting. ArcelorMittal verhoogt het dividend van $0,10 naar $0,20 per aandeel en gaat circa 4 miljoen (0,4%) uitstaande aandelen inkopen.

Enorme meevaller

Ondanks de prima jaarcijfers sloot ArcelorMittal 4% lager. Een verklaring voor deze daling zit hem in de nettowinst van het vierde kwartaal en de outlook voor 2019. De nettowinst kwam uit op $1,2 mrd, maar hier bleek een enorme belastingmeevaller uit Luxemburg in te zitten van $800 mln. De winst per aandeel exclusief deze belastingmeevaller bedraagt $4,24 over 2018.

ArcelorMittal waarschuwde aandeelhouders dat de wereldwijde toename van de vraag naar staal door stagnatie van de Chinese markt afzwakt van 2,8 % naar 0,5-1%. De staalproducent verwacht dat de totale vraag naar staal in China zal dalen met circa 0,5 tot 1,5%. De vraag bij machinefabrikanten neemt naar verwachting af, die bij de auto-industrie en bouwbedrijven blijft naar verwachting ongewijzigd. Daar komt bij dat mogelijke overproductie in de Chinese staalindustrie de prijzen in andere landen kan drukken.

Advies ArcelorMittal

Mijn taxatie voor de winst per aandeel voor 2019 is $4,00. Dat betekent een daling van 5,6% ten opzichte van 2018 ($4,24). Uitgaande van die taxatie komt de koers-winstverhouding bij een aandelenkoers van €19,22 op 5,4. Dit lijkt goedkoop, maar ArcelorMittal is erg gevoelig voor veranderingen in het economische klimaat. Daarom ga ik niet verder dan een houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!