Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Advies Hildo Laman, 18 apr 12:00

Vooruitzichten ASML blijven goed

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

De verwachting van de winst per aandeel voor dit jaar daalt door de lagere winstmarges in de eerste jaarhelft. Maar dat doet niets af aan het zonnige toekomstbeeld voor ASML.

Het eerste kwartaal van ASML is zoals eigenlijk altijd naar verwachting verlopen. De omzet kwam uit op €2,2 mrd. Dat was hoger dan de verwachting die ASML in januari heeft gegeven, namelijk €2,1 mrd. De omzet was wel iets lager dan vorig jaar, maar de daling werd veroorzaakt door een brand bij een toeleverancier. Dat scheelde ongeveer €300 mln. Zonder de brand zou er dus wel een omzetstijging geboekt zijn.

Voor het tweede kwartaal rekent ASML op een omzet van €2,5 tot 2,6 mrd. Dat is een licht tegenvallend vooruitzicht. ASML had al bij de vorige presentatie aangegeven dat de eerste helft van het jaar zwak zou worden. De brand is een reden, maar ook een minder gunstige markt speelt een rol. Bij de vorige verwachting zei ASML wel dat over het hele jaar omzetgroei geboekt zou gaan worden. Dat betekent dat de tweede helft erg goed zal worden. Deze verwachting is nu niet ingetrokken. De verwachting voor 2020, een omzet van ongeveer €13 mrd, werd herhaald. In 2018 was de omzet €10,9 mrd.

Lagere marge

De winstgevendheid van ASML viel iets tegen. De operationele winstmarge was 15,0%, aanmerkelijk lager dan in het vierde kwartaal, toen was het 28,1%. De brand kan voor extra kosten hebben gezorgd. Ook de minder gunstige marktomstandigheden kunnen de prijzen beïnvloed hebben. ASML verwacht in de tweede helft hogere marges. Desondanks verlaag ik mijn wpa-verwachting voor 2019 vanwege de lagere winstmarges in de eerste helft en iets tegenvallende tweede kwartaalverwachting naar €6,50 (van €6,75). De verwachting voor volgend jaar, €7,50, laat ik staan, vanwege het herhalen van de positieve verwachtingen voor dat jaar.

Op basis van de wpa-taxatie voor dit jaar is de k/w van het aandeel 28,5. Met gebruik van het getal voor volgend jaar is de k/w 24,7. Een vrij hoge k/w is normaal voor ASML, het gemiddelde de afgelopen vijf jaar was 29,3. Er zijn ook goede redenen voor een hoge waardering. De lange-termijnvooruitzichten zijn erg goed en de financiële positie is degelijk. Ook heeft ASML nog altijd weinig last van echte concurrentie. Daarom blijft ik bij mijn koopadvies.

ASML

In mln €kw1 ’19kw4 ’18kw3 ’18kw2 ’18
Omzet2229,13142,52776,12740,4
Nettowinst355,4787,5680,4579,7
Wpa (in €)0,841,871,601,37

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!