Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Tip Terugblik Jeroen Boogaard, 1 apr 11:25

Investeringen zetten winstmarge Henkel onder druk

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

De koopaanbeveling voor Henkel heeft helaas niet goed uitgepakt. Het aandeel moest over de afgelopen twaalf maanden inclusief dividend circa 11% inleveren.

De Duitse onderneming had vorig jaar op de Noord-Amerikaanse markt te kampen met knelpunten in de logistieke keten. Hoewel de leveringsproblemen in de loop van het jaar werden opgelost, kreeg Henkel ook te maken met valutaire tegenwind en hogere grondstofkosten.

Daardoor werd de winstverwachting neerwaarts bijgesteld. Uiteindelijk kwam het bedrijfsresultaat over  2018 uit op €3,5 mrd, een stijging van slechts 1%. De voor bijzondere posten aangepaste winst per aandeel steeg met 2,7% naar €6,01. Tegen constante valutakoersen is dat nog een aardige toename van 7%. Op autonome basis steeg de omzet met 2,4%, aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte van 2% tot 4%.

Meer investeringen

Naast de externe factoren zoals de gestegen grondstofkosten heeft Henkel al langer moeite om de groei bij de persoonlijke verzorgingstak aan te zwengelen. Vorig jaar kromp de omzet bij deze divisie zelfs met 0,7%. Vooral in de Verenigde Staten is de concurrentie groot, waardoor de prijzen onder druk staan. Om het tij te keren, gaat Henkel extra investeren in marketing, innovatie en e-commerce. Dat zet de winstmarge op korte termijn onder druk.

Voor dit jaar gaat Henkel uit van een ebit-marge van 16-17%, tegen 17,6% in 2018. De winst per aandeel zal bij gelijke wisselkoersen met circa 5% dalen. De investeringen zouden vanaf 2020 tot een snellere autonome omzetgroei moeten leiden. Ik heb hier wel vertrouwen in. Henkel heeft sterke marktposities, een solide balans en beschikt over een aantal mooie merken zoals Persil, Schwarzkopf en Syoss. Daarnaast blijft de divisie Adhesive Technologies bijzonder sterk presteren. Dit onderdeel produceert kleef- en dichtingsstoffen voor de industrie en vertegenwoordigt bijna de helft van de omzet. Henkel kan volgens mij volgend jaar de winstgroei weer hervatten en blijft bij een k/w van 16 koopwaardig.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!