Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

WPM biedt langlopende optie op edelmetaalprijzen

0 0 Leestijd ongeveer

Wheaton Precious Metals is een streamingbedrijf dat goedkoper is dan de concurrentie en de kasstroom is groot genoeg om nieuwe overeenkomsten te kunnen sluiten.  

Wheaton Precious Metals (WPM) is een zogenoemd streamingbedrijf. Het bedrijfsmodel bestaat eruit dat WPM investeert in de bouw of de uitbreiding van een mijn en in ruil tegen gunstige voorwaarden recht heeft op een deel van de productie. WPM richt zich daarbij op edelmetalen die als bijproduct worden ontgonnen. De groep genereert winst uit het verschil tussen de aankoopprijs en de marktprijs. WPM loopt geen operationeel risico, omdat het niet de eigenaar is van de mijnen. Voor mijnbouwers zijn streamingovereenkomsten een vorm van alternatieve financiering in een sector waar traditionele geldschieters niet altijd staan te springen om te investeren.

WPM heeft de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in uitbreidingen en heeft nu negentien afnameovereenkomsten lopen. De Antamina-kopermijn van uitbater Glencore levert zilver, net als de Peñasquito-mijn van Goldcorp. De Salobo-kopermijn van Vale zorgt voor een goudstream en sinds vorige zomer ontvangt WPM ook goud en palladium uit twee mijnen van Sibanye Stillwater. WPM heeft vanaf 2021 ook recht op een deel van de kobaltproductie van de Voisey Bay-nikkelmijn (Vale).

De productiecijfers van 2018 lagen boven de verwachtingen en voor de periode tot 2023 wordt verdere groei voorspeld. WPM verwacht in de periode tot 2023 een operationele kasstroom van $3 mrd te genereren. Dat geeft voldoende financiële slagkracht voor nieuwe deals. Lange tijd hing een belastingdispuut met de Canadese autoriteiten als een donkere schaduw boven WPM, maar dat probleem is sinds vorig jaar van de baan. Naast de groei in verkoopvolumes wordt de winst vooral bepaald door de prijsevolutie van de edelmetalen. Het aandeel is goedkoper dan dat van concurrenten met een soortgelijk bedrijfsmodel, zoals Franco-Nevada en Royal Gold. Het dividend is gekoppeld aan de operationele kasstromen en bedraagt 30% van het gemiddelde van de voorbije vier kwartalen.

Kerngegevens

Fondscode                                      WPM

Beurs                                                New York

Hoogste koers 12 mnd                 $24,30

Laagste koers 12 mnd                   $15,08

Beurswaarde                                   $10,7 mrd

Koers-winstverhouding (2019)  50,7

Dividendrendement                     1,5%

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!