Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Actueel Menno van Hoven, 20 mrt 2019 10:39

Beurzen Vandaag: nieuwe klap voor Bayer

0 0 Leestijd ongeveer

Kort na opening noteert de AEX licht lager. De meest opvallende koersbeweging zien we in Duitsland, waar Bayer ruim 10% daalt na een nieuwe juridische tegenvaller voor Monsanto’s Roundup.

NEDERLAND

In Amsterdam noteert de AEX kort na opening zo’n 0,4% lager op ruim 550 punten. Echt grote uitschieters zijn er eigenlijk niet, met geen enkel AEX- of AMX-aandeel dat meer dan 1% plust. Grootste daler is ArcelorMittal, maar het koersverlies van dit cyclische aandeel blijft relatief beperkt met -1,6%.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • WDP +0,7%
 • Unibail Rodamco +0,7%
 • Altice Europe +0,5%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • ArcelorMittal -1,6%
 • ING -1,5%
 • Fugro -1,5%

EUROPA

Ook elders in Europa staan de koersen licht lager. Met afstand de meest in het oog springende koersbeweging zien we vandaag, helaas, weer bij Dividendportefeuille-aandeel Bayer. Het Duitse chemiebedrijf daalt bijna 12% na een tegenvallend nieuw jurybesluit inzake bestrijdingsmiddel Roundup, dat het Duitse bedrijf in huis haalde met de overname van Monsanto. Een Amerikaanse jury oordeelde in een nieuwe zaak voor de rechtbank in San Francisco dat de onkruidverdelger kanker heeft veroorzaakt. Net als acht maanden geleden, bij een andere rechtszaak, zal er aansprakelijkheid worden vastgesteld en schade worden berekend. Dit alles voorspelt weinig goeds, gezien het aantal vergelijkbare zaken dat nog zal volgen.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • Fresenius +1,1%
 • Adidas +0,8%
 • Amadeus IT Group +0,7%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • Bayer -11,6%
 • Münchener Rück -1,7%
 • Total -1,3%

VERENIGDE STATEN

Ook in de VS was er gisteren weinig spektakel, met een Dow die 0,1% lager sloot op 25.887 punten. Pfizer was de grootste stijger met +1,2%. Walt Disney daalde het hardst (2,8%) op het nieuws dat het mediabedrijf meer details bekendmaakte inzake de overname van 21st Century Fox, die nu definitief is afgerond.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Pfizer +1,2%
 • Johnson & Johnson +0,9%
 • UnitedHealth +0,8%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Walt Disney -2,8%
 • Travelers -1,5%
 • Verizon -1,0%

GRAFIEK VAN DE DAG

Het Duitse Bayer levert vandaag bijna 12% in na een nieuwe tegenvaller inzake onkruidverdelger Roundup, met een negatieve jurybeslissing in een rechtszaak. Na een sterke start in 2018 is Bayer de jaarwinst in één klap bijna volledig kwijt en komt het dieptepunt van €58,34 van eind december weer in zicht met een huidige beurskoers van €61,34. De onzekerheid zal de komende tijd zeer groot blijven, met veel meer vergelijkbare rechtszaken op komst. Over de uiteindelijke uitkomst en het totale schadebedrag dat Bayer al dan niet zal moeten uitkeren valt momenteel nog heel weinig te zeggen. Dat drukt uiteraard de beurskoers.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!