Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Actueel advies

Advies van de dag Jaap Barendregt, 14 mrt 2019 12:00

ForFarmers verwacht minder goed jaar

0 0 Leestijd ongeveer

Na een matig 2018 staat veevoerleverancier ForFarmers nu voor een lastige jaarstart. Wij houden daarom ons koopadvies tegen het licht.

ForFarmers is een intermediair tussen grond- en hulpstoffenleveranciers (granen, mineralen en metalen) en de veeteeltsector. Het bedrijf mixt de geleverde producten vooral tot mengvoer voor runderen, varkens en pluimvee. ForFarmers is actief in Nederland, het VK, België, Duitsland en sinds kort ook in Polen. Met tien miljoen ton verkocht diervoer is het in een weinig geconsolideerde sector de grootste van Europa. De onderneming wil die positie met acquisities versterken om te profiteren van kostenvoordelen door schaaleffecten.

Sterk, maar toch tegenslag

De riante marktpositie vrijwaart het bedrijf niet van tegenvallers. Het weer kan bijvoorbeeld tegenzitten, zoals afgelopen jaar. De minieme hoeveelheid regen van de afgelopen zomer leidde tot lage waterstanden en daarmee tot hogere aanvoerkosten. Bovendien stegen de grondstofprijzen sterk. Normaliter berekent het bedrijf die hogere kosten door, maar daar gaat de nodige tijd overheen. Dit vertragingseffect drukte het operationeel resultaat. Voorts werden in de tweede jaarhelft door overnames hogere acquisitie- en integratiekosten gemaakt dan in 2017.

Een en ander vertaalde zich in een omzetstijging van 8,4%, naar €2,4 mrd, waarvan 5,1 procentpunt autonoom. Maar het operationeel resultaat (ebitda) steeg met 2,3%, tot €104 mln en de onderliggende ebitda (dus zonder bijzondere posten) daalde met ruim 1%. Ik noem die ebitda omdat ForFarmers deze als middellangetermijndoelstelling gemiddeld met jaarlijks met 4-6% wil laten groeien. De onderliggende nettowinst nam met 4% af, naar €57,6 mln.

Toekomst en advies

ForFarmers meldde dat het ebitda-verlagende effect bij de inkoop, samen met het beleid om de marktpositie te handhaven in het eerste halfjaar van 2019, de onderliggende ebitda sterk zal doen dalen. ‘Sterk’ staat in financiële marktkringen voor 20-30%. Het bedrijf bevestigde weliswaar de middellangetermijndoelstelling van 4-6%, maar er is volgens mij reden om bij ForFarmers de kat uit de boom te gaan kijken en van ‘kopen’ naar ‘verkopen’ te gaan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!