Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
image description
Lezersvragen Jeroen Boogaard, 5 feb 16:00

Voor welke (economische) ontwikkelingen zijn REIT’s gevoelig?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden

De Amerikaanse beursgenoteerde vastgoedsector is zeer groot en divers. Eind vorig jaar stonden er 186 zogeheten Real Estate Investment Trusts (REIT’s) in New York genoteerd, met een totale marktkapitalisatie van $935,6 mrd.

De REIT’s zijn actief in verschillende sectoren, zoals kantoren, appartementengebouwen, distributieruimtes, retail, zorgvastgoed, datacenters en hotels. Elke sector heeft weer zijn eigen kenmerken. De gemene deler is dat vraag en aanbod vooral afhankelijk zijn van de rente en de economische cyclus.

Real Estate Investment Trusts rentegevoelig

Vastgoed wordt met veel vreemd vermogen gefinancierd. Daarom heeft de rente grote invloed op de vastgoedprijzen. Zorgvastgoed en winkels zijn over het algemeen minder conjunctuurgevoelig dan kantoren en hotels. Daarbij wordt de kantorenmarkt geregeld geteisterd door overaanbod. Dat kan ook de markt voor appartementen overkomen, in tegenstelling tot de structurele schaarste op de Nederlandse woningmarkt.

Naast de rente is vooral de banengroei bepalend voor de vraag naar appartementen. De vergrijzing leidt tot meer vraag naar zorgwoningen en tot minder vraag naar kantoren. E-commerce zorgt er weer voor dat er minder winkels nodig zijn en meer distributiecentra.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!