Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 3 feb 2019 14:00

Vermogen opbouwen, dat kunt u ook

0 0 Leestijd ongeveer

De rijken worden rijker. Dat komt doordat hun vermogen grotendeels in aandelen zit. Vooral dividendbeleggers weten dat geen enkele andere belegging het opwaartse potentieel en de flexibiliteit van aandelen biedt. Wat je vooral nodig hebt, is geduld.

Ervaren beleggers weten dat het kopen van ondergewaardeerde kwaliteitsaandelen met een aantrekkelijk rendement en/of stelselmatige dividendverhogingen de sleutel tot succes is. Als je dit soort aandelen koopt, mag je uitgaan van een jaarrendement van 8 à 9%. Het samengestelde rendement van de S&P High Yield Dividend Aristocrats kwam de afgelopen twintig jaar zelfs boven de 10% uit. Van die index bestaat sinds januari 2012 ook een Europese tegenhanger. De historie daarvan is echter te beperkt om aan het rendement van de S&P Euro High Yield Dividend Aristocrats harde conclusies te verbinden.

Groei van het vermogen

Stel je investeert eenmalig 10.000 dollar of euro. Bij een gemiddeld rendement van 8% wordt dat:

–            21.589 na 10 jaar

–            46.610 na 20 jaar

–          100.627 na 30 jaar

–          217.245 na 40 jaar

–          469.016 na 50 jaar

Maar wat als je elk jaar een vast bedrag investeert? Laten we zeggen 1000, de valuta mag u zelf invullen. Dankzij het effect van de samengestelde rente bouw je dan een vermogen op van:

–            16.645 na 10 jaar

–            50.423 na 20 jaar

–          123.346 na 30 jaar

–          280.781 na 40 jaar

–          619.672 na 50 jaar

Als u zich focust op de lange termijn,  mag u niet meegaan met de waan van de dag. Heftige koersuitslagen en beurscorrecties horen nu eenmaal bij het beleggen. Om te vermijden dat u uw aandelen in paniek verkoopt, verdient het aanbeveling dat u zich toelegt op dividendaandelen. Die verzachten de pijn van verlies, in het bijzonder de aandelen van de zogeheten Dividend Aristocrats.

Het bijzondere van dividendaristocraten is dat zij het jaarlijkse dividend stelselmatig verhogen. Je hebt ook kwaliteitsaandelen die zonder verpinken het dividend betalen, maar terughoudend zijn met de jaarlijkse dividendverhogingen.

Eerste hulp bij beursongevallen

Zowel bij dit soort kwaliteitsaandelen als bij dividendaristocraten zie je dat na verloop van tijd de dividendrente duidelijk hoger is dan het actuele dividendrendement. Even terzijde: dividendrente is het dividendrendement uitgedrukt als percentage van de aankoopprijs. Die dividendrente biedt hulp bij beursongevallen om je aandelen niet in paniek te verkopen. De koersval zelf kan voor andere beleggers dan weer aanleiding zijn om de aandelen op te pikken. Als een aandeel met een dividendrendement van 3% een snoekduik van 50% maakt, ziet de bezitter zijn rendement naar 6% verdubbelen.

Wie aandelen koopt voor de lange termijn moet niet alleen kijken naar het actuele rendement, maar ook naar de toekomstige groei van het dividend. Want er is ook nog zoiets als inflatie. De jaarlijkse verhoging van het dividend moet minimaal zo hoog zijn als de geldontwaarding, anders verlies je aan koopkracht. Inflatie zorgt ervoor dat u met het hetzelfde geldbedrag minder goederen en diensten kunt kopen.

Het is niet de beste manier, wel de makkelijkste: de historische groeivoet laat zien hoe snel het dividend de voorbije jaren gegroeid is. De meeste bedrijven streven naar een dividend dat hoger is dan de risicovrije rente, anders kun je net zo goed niet beleggen. Je ziet ook dat bedrijven die de afgelopen jaren hun dividend stevig hebben verhoogd, het tempo van hun dividendverhogingen niet kunnen vasthouden. Omgekeerd zie je ook dat periodes van lage dividendgroei afgewisseld worden met hoge groei.

Met het oog op de toekomst

Als je aandelen voor de lange termijn koopt, is het dus zaak te achterhalen hoe het dividend zich in de komende vijf jaar zal ontwikkelen. Geef de voorkeur aan large-caps. Zij betalen in de regel meer dividend dan smallcaps en bovendien is het koersverloop van ‘grote’ aandelen minder grillig.

Wat u ook kunt doen, en theoretisch moet doen, is een deel van uw vermogen in obligaties beleggen. Diversificatie is het alfa en omega van beleggen, maar weet wel dat de meeste miljardairs hun rijkdom vergaarden met aandelen. Niet zozeer op de beurs, als wel met aandelen uit eigen onderneming.

Gaat het bij uw beleggingen echt om het dividend, kijk dan ook eens naar onroerend goed. Vastgoedmaatschappijen verblijden hun aandeelhouders in de regel met hoge dividenden. Ook al bent u als belegger met een koopwoning zwaar overwogen in vastgoed, toch brengt u zo wat spreiding aan in uw beleggingsportefeuille. En het risico op een totaalverlies (-100%) is relatief klein. Vastgoedobjecten kunnen niet worden ontvreemd en raken niet verloren.

Een directe belegging in een huurwoning of vakantiehuis is eveneens een optie. Je rendement bestaat dan uit de huuropbrengsten. Dat vergt wel een hoge investering en brengt hoge notariskosten met zich mee. Eigenlijk maakt het niet uit of u buiten de beurs om of louter in waardepapieren belegt, het gaat altijd gepaard met kosten. Echter, het rendement begint daar waar de kosten ophouden. En hoe lager de (transactie)kosten, hoe hoger het eindrendement. Een beheersvergoeding van 1% en een bewaarloon van 1%, dat klinkt niet veel. Maar op een vermogen van een ton is dat wel jaarlijks €2.000. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de impact van transactiekosten. Om terug te komen op het bovenstaande rekenvoorbeelden: bij een jaarlijkse kostenvoet van 2% daalt het eindbedrag met een halve ton.

Samengevat

Met aandelen kun je vermogen opbouwen. Beleggen levert op termijn altijd een positief rendement op. Door het dividend te herbeleggen, bouw je sneller vermogen op. Je profiteert dan van het effect van de samengestelde rente. De invloed van het dividend op het totale rendement varieert naar gelang het beursklimaat. Koop aandelen van kwaliteitsbedrijven en houdt de kosten in toom. Rendement begint waar de kosten eindigen en vermijdt paniekverkopen. Weet dat de wijsheid dat elk nadeel zijn voordeel heeft, ook bij aandelen opgaat. Koersdalingen leiden tot aantrekkelijke waarderingsniveaus.

De vraag welke vermogenscategorie je moet kiezen, is niet gemakkelijk. Als je louter naar het verwachte rendement kijkt, dan zijn aandelen de beste keuze. Niemand weet echter wanneer de volgende beurscrisis zich aandient. Spreidt daarom uw vermogen. Diversificatie dempt het beleggingsrisico, maar gaat ten koste van het rendement.

Het nadeel van vermogen opbouwen is dat het traag gaat. Snel rijk worden lukt alleen met extreem geluk of in loterijen. Vermogen opbouwen met dividendaandelen lijkt zeker in het begin op futiel kruimelwerk. Vijf euro hier, tien euro daar. Maar het is wel een rollende sneeuwbal.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!