Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Belegger van de week Harriët Verbeek, 2 feb 09:00

Belegger van de Week: Paul Smolders

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Paul Smolders (65) belegt overwegend in obligaties en aandelen van ondernemingen die genoteerd staan op de NPEX, de beurs voor het midden- en kleinbedrijf. Hij vindt dat een relaxte manier van beleggen.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Ongeveer veertig jaar geleden hebben mijn vrouw en ik een beleggingshypotheek bij een verzekeringsmaatschappij afgesloten om de aankoop van onze woning te financieren. Ieder jaar kregen wij een overzicht waarop de beleggingsresultaten stonden. Ons geld was in goede handen, want de verzekeraar deed het goed op de beurs. Dat veranderde toen de verzekeraar werd overgenomen door een bank. Aan het eind van de looptijd van de hypotheek was ik blij dat wij er zonder verlies vanaf kwamen. De gouden bergen die vooraf waren beloofd, kwamen er niet.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Door een reorganisatie van het bedrijf waar ik werkte verloor ik bijna tien jaar geleden mijn baan. De ontslagvergoeding heb ik in een stamrecht-BV ondergebracht. Mijn eigen IT-bedrijf zit in een aparte BV. De eerste jaren was de rente nog hoog genoeg om het kapitaal in de BV via deposito’s te laten renderen. Maar toen de rente steeds lager werd, ben ik naar alternatieven gaan zoeken om mijn geld te beleggen. Ik heb toen obligaties van De Vegetarische Slager gekocht, een bedrijf dat genoteerd staat op de NPEX. Ik zoek sindsdien naar bedrijven die voortrekker zijn in hun sector. Bedrijven die iets speciaals hebben en waar ik in geloof. In december vorig jaar is De Vegetarische Slager overgenomen door Unilever.’

Wat was uw grootste succes?

‘Dat zijn de PTT-aandelen geweest die ik bij de beursgang in 1994 heb gekocht. Ik had mij ingeschreven voor het maximale aantal aandelen. Vier jaar later heb ik ze verkocht na de splitsing van het concern. Het was een leuke winst, maar niet extreem veel.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Lang geleden heb ik een koopsompolis afgesloten, waarbij een deel van mijn salaris in de koopsom werd gestort. Na 15 jaar bleek dat het rendement nul procent was. Dat was heel zuur. Gelukkig was het bedrag dat ik had ingelegd nog intact. Veel mensen zijn slechter af geweest. Ik klaag wel, maar niet heel hard.’

 Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Redelijk weinig. Ik ben een luie belegger. Op de NPEX is weinig handel, het is een kleine markt en het is lastig om te verkopen. Daarom is het bij obligaties beter om de rit uit te zitten. Ik hoef dus niet dagelijks naar mijn portefeuille te kijken, mijn rendement ligt tussen de 5 en 7%. Alleen als er een nieuw bedrijf op de NPEX komt, besteed ik tijd aan onderzoek. Beleggen in de AEX of een andere index is niets voor mij. Dan moet je iedere dag aandacht besteden aan je portefeuille. Daar heb ik geen tijd voor en geen zin in.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Ik kijk goed naar het bedrijfsverhaal. Heeft het bedrijf kansen, zit er toekomst in? Ik investeer alleen in bedrijven die een voortrekker zijn in hun vakgebied. Zo bezit ik aandelen en obligaties van het Arnhemse bedrijf HyGear, dat waterstofinstallaties produceert. Ook heb ik geïnvesteerd in een optisch bedrijf dat camerasystemen ontwikkelt die op verschillende manieren diverse soorten weefsel in beeld kunnen brengen in de operatiekamer. De chirurg kan zo nauwkeuriger opereren. Ik geloof in zo’n verhaal.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Een ergernis heb ik niet echt. Hoewel ik mij wel stoor aan de arrogantie van sommige banken, die alleen aan je willen verdienen. Mijn eigen bank heeft bijvoorbeeld mijn betaalrekeningen opgezegd omdat ik er geen beleggingsrekening bij wilde. Bij NPEX zijn geen banken betrokken, het is alleen een intermediair. Er worden kleine percentages aan de beleggers in rekening gebracht om te kunnen handelen.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Nee, zo kijk ik niet tegen de wereld aan. Ik volg ook geen beleggers.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Als ik dat wist… Ik denk dat de kans groot is dat beurzen omlaag zullen gaan, maar dat hangt uiteraard van de ontwikkelingen in de wereld af.’

 Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Wees een beetje conservatief in je beleggingen. Doe geen riskante dingen en beleg niet met geld dat je op korte termijn nodig hebt. Maar het belangrijkste is dat je niet alleen op winst uit moet zijn. Zorg ook dat je de wereld een beetje beter maakt met je beleggingen.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!