Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Belegger van de week Jacqueline Hoefnagels, 26 jan 09:00

Belegger van de Week: Vincent van der Borg

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen

Van der Borg (19) studeert economie en rechten in Rotterdam. Hij belegt al sinds zijn veertiende en maakte zijn eerste klapper met aandelen BAM.

 

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Al van jongs af aan vind ik de economie en alles daaromheen interessant. Het mooie van beleggen is dat je continu nieuwe dingen leert en er gaandeweg ook nog geld mee kan verdienen. Toen ik veertien was las ik het boek Beleggen voor Dummies en kocht ik mijn eerste aandelen, mijn ouders hebben daarvoor een account geopend. Het ging meteen lekker qua rendement, dat helpt natuurlijk om het leuk te blijven vinden.’

 

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Ik was een tijdje minder actief. In deze dure markt is het moeilijk om koopjes te vinden. Ik ben altijd op zoek naar aandelen met een lage k/w en die zijn er op dit moment bijna niet. Sinds kort zit ik bij de Rotterdamse studentenbeleggingsvereniging B&R Beurs, waardoor ik weer wat actiever ben geworden. Seminars en gesprekken met andere beleggende studenten zijn erg motiverend. Binnen B&R heb ik samen met twaalf anderen een ‘investment group’ gevormd, Heeren XIII. We doen mee aan een beleggingscompetitie, de discussies binnen de groep houden je scherp.’

 

Wat was uw grootste succes?

‘Met het meeste plezier kijk ik terug op mijn allereerste aankoop op de beurs. Eind 2014 kocht ik aandelen BAM voor €1,81 per stuk nadat ze door problemen bij de infra-tak meer dan 50% waren gedaald. Uiteindelijk maakte ik meer dan 60% winst op BAM toen de problemen mee bleken te vallen en de huizenmarkt aantrok. Als ik wat meer geduld had gehad, was het nog veel meer geweest.’

 

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Het faillissement van het Noorse oliebedrijf Seadrill was een grote aderlating. Vooral omdat ik de kans heb gehad de aandelen met winst te verkopen. Het was een wijze les: als je belegt in bedrijven die in moeilijkheden verkeren, moet je heel precies weten wat er speelt. Bij Nederlandse bedrijven is het toch makkelijker om van het laatste nieuws op de hoogte zijn.’

 

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Er zijn dagen dat ik geen moment aan beleggen denk, en soms ben ik er uren mee bezig. Dan onderzoek ik interessante bedrijven of lees ik over onderwerpen die met economie te maken hebben; financiële markten, beleggingsstrategieën, (crypto)currencies, et cetera.’

 

Wat is uw strategie?

‘Op dit moment doe ik puur aan stockpicking. Beleggen is voor mij investeren in bedrijven en dus niet portfoliomanagement, trendwatchen of traden op basis van technische analyse. Ik ga vaak voor bedrijven die negatief in het nieuws zijn geweest en daardoor zijn gedaald, maar an sich goed in elkaar zitten. Zoals Warren Buffett het eens mooi zei: “Of we het nu hebben over sokken of aandelen, ik vind het leuk om kwaliteitsproducten te kopen wanneer ze in de uitverkoop zijn.”’

 

Wat is uw grootste ergernis?

‘Dat volatiliteit door veel mensen als een synoniem voor risico wordt gezien. Als je wilt weten hoe risicovol een bepaalde belegging is, moet je kijken naar de onderliggende waarde. Cash flow, schuld, eigen vermogen en de activiteiten van een bedrijf zijn essentieel. Alleen naar het koersverloop kijken vind ik veel te kort door de bocht.’

 

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Hoewel hij veel meer is dan een belegger noem ik Nassim Nicolas Taleb. Hij zag meerdere crises aankomen, waaronder die van 2008, en is een fenomeen als het gaat om risico en kans. Denkfouten die veel beleggers maken worden door hem gepareerd. Waar veel beleggers en wetenschappers vooral kijken naar gemiddelden, heeft Taleb meer oog voor de uitzondering. Het zijn uiteindelijk de ‘zwarte zwanen’ zoals crashes en innovaties als de mobiel en het internet die onze economie vorm geven.’

 

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘De aandelenmarkt staat nu erg hoog en de rente zal gaan stijgen. Toch zie ik de markt op korte termijn niet instorten. Zolang de koersstijgingen niet te gortig worden en er af en toe een correctie is, kan de markt nog jaren omhoog gaan. Op de langere termijn denk ik dat een nieuwe grote crash onvermijdelijk is, aangezien ons financiële systeem draait op schuld.’

 

Welke tips hebt u voor andere beleggers?

‘Als je niet in zeven sloten tegelijk wilt lopen zou ik gewoon de markt volgen met ETF’s. Keer op keer blijkt dat de gemiddelde portfoliomanager het niet beter doet dan de markt. Wil je wel de strijd aangaan om de markt te verslaan, blijf dan bij je strategie en heb lef. Het is beter om voor een strategie te gaan die de grootste kans van slagen heeft, dan voor een strategie met de kleinste kans op mislukking.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!