Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 30 jan 2019 12:00

Advies van de dag: Sligro

0 0 Leestijd ongeveer

Groothandel Sligro zit in een overgangsfase, met expansie in het buitenland en de opbouw van nieuwe distributiekanalen. De effecten van dit beleid moeten worden afgewacht.

De jaaromzet van Sligro is in 2018 gestegen met bijna 10% naar ruim €2,3 mrd. Dat is exclusief de verkochte activiteiten, zoals supermarktketen Emté. Voor die omzetgroei is de overname, in 2017, van de distributie van Heinekenproducten de grootste katalysator, met een aandeel in  de groei van ruim 7%. Van die overname is het vierde kwartaal inmiddels ook deels verwerkt in de autonome groei van Sligro, die uitkwam op een beperkte 1%. Daarbij moet echter worden bedacht dat de groothandel ook te maken had met wat verplichte boekhoudkundige aanpassingen (IFRS 15) die de groei drukten.

Extra kosten

De overname van de distributie-activiteiten van Heineken-producten zorgde echter aan de kostenkant voor een probleem: te weinig aanbod van vrachtwagenchauffeurs. De extra kosten die het bedrijf hierdoor moest maken, drukten het operationeel resultaat (ebit). De verkoop van Emté had hetzelfde effect: de afsplitsing gaat gepaard met een minder krachtige positie bij de inkoop van artikelen. Ook nam Sligro de organisatie op de schop en zit de groothandel in een traject van software-aanpassingen. Voorts is een vestiging in Antwerpen opgezet.

Al met al daalde de ebit van €97 mln naar €64 mln. Worden genoemde kosten als eenmalig beschouwd, dan kwam de autonome ebit uit op €82 mln. Ook vorig jaar werd dat peil bereikt. Sligro wil  verder uitbreiden in België, en met de afzet van eigen producten gaan profiteren van de Heinekendistributie.

Op orde

Al met al was 2018 een jaar waarin de zaak op orde werd gebracht. Er was de nieuwe ervaring van een vestiging in het buitenland en het managen van de problemen bij het transport. We mogen verwachten dat Sligro in 2019 meer dan bier en cider aan de Heinekenklanten wil gaan verkopen. Ook zal de verkoop in Antwerpen op gang komen. Het tempo van beide omzetstimuli is echter niet bekend. Vandaar dat ik voor het eerste kwartaal van 2019 nog voorzichtig blijf met mijn verwachtingen. Ik wil eerst verbetering in de groei zien voordat ik bij een k/w van 19,0 mijn staande verkoopadvies verander.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!