Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Opinie Hildo Laman, 20 jan 2019 14:00

Drie pijlers onder een succesvolle optiestrategie

0 0 Leestijd ongeveer

Natuurlijk kan met opties in korte tijd veel geld als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar met een gedegen strategie, die consequent gevolgd wordt, is op de lange termijn wel degelijk een positief rendement mogelijk. worden.

Opties staan bekend als zeer riskant, maar als je weet wat je doet vallen de gevaren best mee. Ook bieden opties de mogelijkheid om een gewone portefeuille met aandelen en ETF’s te beschermen tegen koersdalingen.

Succesvolle optiestrategie

In september 2016 ben ik begonnen met de optietips. De bedoeling daarvan is (uiteraard) om een zo hoog mogelijk rendement te halen. Om dit te doen, is het belangrijk dat de investering per tip niet al te hoog is. Door de hefboomwerking kan het hard gaan met opties, en de looptijd is beperkt, daardoor gaat het vaak mis. Daarom wil ik zoveel mogelijk relatief kleine bedragen in een bepaalde tip steken. Dan is er geen man overboord als het met één tip een keer fout gaat. De bedoeling is dat de winst van de succesvolle opties zo hoog is dat die verliezen bij andere tips kan compenseren.

Een manier om de investering laag te houden is door ook opties te verkopen (short gaan). De opbrengst van de verkopen verlaagt de totale investering. Dat is niet zo riskant als het misschien klinkt: bij een callspread of een put butterfly worden opties verkocht, maar de risico’s blijven beperkt tot het geïnvesteerde bedrag.

Voorbeeld 1: Flow Traders callspread
Een callspread is een gekochte call én een verkochte call met de zelfde looptijd maar met een hogere uitoefenprijs. De verkochte call maakt de investering veel lager. De keerzijde is dat de winst niet meer onbeperkt is. Maar in de praktijk stijgen aandelen meestal niet extreem hard in korte tijd. Optietip 96 is een callspread op het aandeel Flow Traders. De mar19 27 call is gekocht, de mar19 32 call is juist verkocht. In deze grafiek is goed te zien dat het verloop van de waarde van de callspread sterk lijkt op die van alléén een gekochte 27 call. Alleen als het aandeel voor midden maart boven de €32 uitstijgt, zal de callspread een minder goede keuze blijken te zijn geweest. Als de komende paar maanden het aandeel juist wegzakt, is het verlies op de callspread minder groot dan op alleen een gekochte call.Het lijkt er dan ook op dat de winstmarge in deze cyclus niet ver meer van zijn piek is verwijderd. De omzet ligt nog circa 14% onder het record van $65,9 mrd uit 2012 en kan dit jaar verder toenemen, mits een recessie uitblijft.

Maar er zijn ook combinaties waar meer dan de investering verloren kan worden.

Voorbeeld 2: DAX 1-bij-2 callspread
De optietip van vorige week (9 januari) is een gekochte call op de DAX index gecombineerd met twee verkochte calls met een hogere uitoefenprijs, maar dezelfde expiratiedatum. Door de twee verkochte calls blijft de investering beperkt tot €120, terwijl een winst van meer dan €2000 mogelijk is. De keerzijde is dat er een risico is op een verlies dat veel groter is dan de investering: als de DAX in juni boven de 13.000 punten staat, zorgt de tweede verkochte call ervoor dat een verlies ontstaat. En hoe hoger de stand boven 13.000 wordt, hoe groter dat verlies. Maar dat zou betekenen dat de DAX over vijf maanden meer dan 20% moet klimmen. De kans daarop is niet al te groot. Wie desondanks dit mogelijke verlies niet wil riskeren, kan de 13000 call met dezelfde uitoefendatum kopen. Daarmee ontstaat een butterfly. Dan is de investering hoger, maar het risico blijft beperkt tot de investering.

Het is lastig van tevoren te zeggen welke tips een succes worden en welke niet. Daarom is herhaling belangrijk: investeer in (veel) verschillende optiecombinaties, dan zitten er verliezers bij, maar vrijwel zeker ook winnaars. Wie een groot bedrag zet op één optiepositie loopt een grote kans dit hele bedrag kwijt te raken. Door te spreiden over verschillende optiecombinaties op verschillende momenten is dit risico veel kleiner.

Er zijn dus drie vuistregels die gebruikt worden bij de optietips: kleine bedragen, ook opties verkopen en blijven herhalen.

Praktijk

Het gemiddelde rendement van mijn tips sinds de start is 52,2%. Maar de rendementsuitslagen van de individuele optietips lopen zeer uiteen (TABEL!!!). Dat is enerzijds een logisch gevolg van de grote koersbewegingen van opties, maar de hoge percentages vloeien ook voort uit het doelbewust laag houden van de investering. Een investering van €50 die €100 winst oplevert betekent 200% winst. Een investering van €1000 die €200 winst oplevert is absoluut gezien lucratiever, maar het rendementspercentage is ‘slechts’ 20%.

Het hoogst behaalde rendement van een tip is 1950%. Dit hoge percentage wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de lage inleg van ongeveer vier tientjes. Maar een winst van bijna €800 is ook absoluut een uitstekend resultaat.
Door de drie beste optietips te vergelijken met de drie slechtste, is goed te zien dat de opbrengst van de winnaars zo hoog is dat ze de verliezende tips meer dan compenseren. Dat is ook nog op een andere manier te duiden: zo’n driekwart van de optietips die in de min uitkomen, eindigen op een verlies van minder dan €100. Aan de andere kant eindigt 90% van de winnaars met een winst van méér dan €100. Als het goed gaat, dan gaat het ook meteen heel goed.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!