Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 31 dec 2018 11:00

Sterk uiteinde voor Flow Traders

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Het heeft er alle schijn van dat Flow Traders 2018 na een heel goede start ook sterk heeft afgesloten. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijk instapmoment.

Het was in de eerste twee maanden van 2018 meteen al duidelijk dat het een recordjaar ging worden voor Flow Traders. Het concern verdient onder meer geld met computergestuurde handelssystemen. Deze algoritmes gedijen het beste in periodes met hoge handelsvolumes en schommelende koersen. Een voorbeeld daarvan kwam in februari, toen de beurskoersen na een goede jaarstart binnen iets meer dan een maand met ruim 9% onderuitgingen. De netto-handelsinkomsten van €213,2 mln in het eerste kwartaal lagen 28% hoger dan in heel 2017. Omdat het beursklimaat in het tweede en derde kwartaal beduidend rustiger was, liepen deze inkomsten vervolgens flink terug. De laatste weken neemt de volatiliteit op internationale aandelenmarkten echter hand over hand toe.

Meegroeien met ETP-markt

Flow Traders verdient een plek op de beleggersradar omdat 2019 een onstuimig beursjaar kan worden. De vrees voor een Amerikaanse recessie neemt toe, terwijl onder meer de komende brexit voor onzekerheid zorgt. Dankzij de groeiende populariteit van ETF’s is het bedrijf ook een interessante belegging als de volatiliteit rond het historisch gemiddelde schommelt. Als geautoriseerde marktpartij voor ETP’s geeft Flow Traders bied- en laatkoersen af voor ETF’s en andere beursgenoteerde instrumenten. Daarnaast heeft de onderneming als een van de weinige spelers het recht om nieuwe ETF’s te creëren of lopende ETF’s op te heffen, afhankelijk van vraag en aanbod. Met name in Europa en Azië heeft het concern een sterke positie, onder meer dankzij goede banden met zowel ETF-beheerders als institutionele beleggers.

Instapmoment

Door de groeiende marktonrust van de afgelopen weken ontstaat een mooi instapmoment voor Flow Traders. Het ligt voor de hand dat analisten de winstprognose gaan opschroeven in de aanloop naar de cijferpublicatie op 8 februari. Daar komt bij dat de recente koersdruk na het plotselinge opstappen van financieel topman Marcel Jongmans begin december overdreven oogt. Het concern functioneerde in het verleden prima zonder financieel topman. Na een koersdaling van ruim 20% sinds half juni verdient Flow Traders nu een koopadvies, helemaal met het oog op de toenemende marktvolatiliteit, een aantrekkelijke waardering (k/w 2019 van circa 11) en de gewoonte om ruim de helft van de winst als dividend uit te keren.

Tegen de stroom in
Omdat Flow Traders profiteert van onrust op de beurzen, stijgt de koers vaak tegen de stroom van het marktsentiment in. In februari 2018 schoot de koers bijvoorbeeld met ruim 20% omhoog, terwijl de AEX met ruim 9% daalde. De volatiliteitsindex VIX schoot indertijd omhoog van circa 10 naar 50. Hoewel de VIX in de tweede helft van december steeg richting 40, geeft de koers van Flow Traders geen krimp. Bij het concern blijven grote uitschieters overigens niet beperkt tot de beurskoers. Met een geschatte winst per aandeel van €3,50 tekent zich over 2018 een winstsprong af van meer dan 300%. In het voorgaande jaar viel de winst juist nog met 50% terug. Ondanks de recordwinst is het koersrecord van bijna €50 begin 2016 voorlopig nog lang niet in zicht.

 

Topjaar Flow Traders20182017
Netto-handelsinkomsten€390 mln€166 mln
Ebitda€200,0 mln€56,0 mln
Winst per aandeel€ 3,50€ 0,85

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!