Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
image description
Opinie Karel Mercx, 18 dec 2018 11:00

Weet wat je moet doen als de Amerikaanse recessie komt

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden

Beleggers zijn bang geworden voor een recessie in de Verenigde Staten. Maar als die er daadwerkelijk komt, zullen beleggingen in de VIX, goud en Amerikaanse staatsobligaties uitstekend presteren.

Het zal velen ontgaan zijn, maar de belangrijkste ontwikkeling van dit jaar op de financiële markten deed zich voor op 28 november. Op die dag zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat de rente van de Amerikaanse centrale bank vlak onder het neutrale niveau zit. Dat was opmerkelijk. Sinds zijn aantreden, begin dit jaar, had Powell namelijk steeds verklaard dat de rente zich ver onder het neutrale niveau bevond. Bevindt de rente zich onder het neutrale niveau, dan betekent dit dat de Fed de Amerikaanse economie aan het stimuleren is. Ligt de rente boven het neutrale niveau, dan is de Fed de rente aan het afremmen.

Met haar rente-instrument probeert de Fed de economie zo stabiel mogelijk te houden. Het afremmen van de economie tijdens hoogconjunctuur en het stimuleren van de economie tijdens laagconjunctuur zorgt voor minder hoge toppen en minder diepe dalen. De renteverhogingen van de Fed dragen eraan bij dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt en de renteverlagingen die daarna komen helpen de economie om weer uit de recessie te raken.

Als de Fed-voorzitter zegt dat de rente niet meer ruim maar vlak onder het neutrale niveau zit, is de gedachte daarachter dat de Amerikaanse economie verder in de economische cyclus zit dan eerder gedacht. Het gevolg is dat er minder renteverhogingen in het verschiet liggen.

Pavlov-reactie

Beleggers vertoonden een Pavlov-reactie na de woorden van Powell. Ze maakten eruit op dat de Fed de beurs zal ondersteunen door minder renteverhogingen door te voeren dan oorspronkelijk gepland. De Dow Jones schoot meteen naar zijn grootste dagwinst in acht maanden tijd.

Op 3 december beseften beleggers echter de onderliggende boodschap van Powells woorden: dat de laagconjunctuur dichterbij is dan ze hadden gedacht. Op die dag gaf de tweejaarsrente met 2,82% een hoger jaarlijks rendement dan de vijfjaarsrente (2,81%). Deze zogenoemde inverse yieldcurve lijkt vreemd. Hoe langer immers de looptijd, hoe groter de onzekerheid en hoe meer compensatie beleggers daarvoor willen hebben in de vorm van rente.

Beleggers wereldwijd schrokken zich een hoedje van de inverse yieldcurve. Sinds 1971 werd die namelijk elke keer gevolgd door een recessie. Meestal begon deze na 12 tot 24 maanden.

Komt er werkelijk een Amerikaanse recessie in 2019 of 2020, dan zal de inflatie sterk zakken. De reële rente van vijfjarige staatsobligaties zal dan hoger zijn dan die van tweejarige staatsobligaties.
Een Amerikaanse recessie ergens in de komende twee jaar zou niet vreemd zijn. Nog een half jaar en de Amerikaanse economie beleeft zijn langste groeifase sinds 1795, het jaar waarin de Amerikaanse overheid begon met het registreren van economische groei. Het kan daarom niet anders of de blessuretijd is aangebroken.

Zenuwachtige beleggers

De sterke koersdalingen die volgden op de omkering van de yieldcurve bracht de AEX tot een niveau van 493,57. Vanaf het hoogtepunt van 2018, toen de AEX op 576,90 stond, is dat een daling van 14,4%. Maar zolang de AEX niet met 20% is gedaald, is er nog steeds een bullmarkt.

Sinds maandag is de AEX sterk opgeveerd, tot 508 punten. Zulke sterke stijgingen zijn echter helaas geen teken van vertrouwen, maar meer een teken dat beleggers zenuwachtig zijn en het niet zo goed weten. Op 13 en 28 oktober 2008 steeg de Dow Jones respectievelijk 11,1% en 10,9%, en op 30 oktober 1929 steeg de Dow Jones met 12,3%. De uiteindelijke dieptepunten lagen in 2009 en 1932.
Voor beleggers die willen inspelen op een mogelijke Amerikaanse recessie in 2019 of 2020 zijn er drie aantrekkelijke beleggingen: goud, staatsobligaties en de beweeglijkheid. Hieronder leest u daar meer over.

Goud
Beleggers Belangen heeft twee onderzoeken gedaan naar de rendementen van goud: op maandbasis en over een periode van tien jaar sinds de wereld in 1971 afscheid nam van de gouden standaard. Hieruit blijkt dat de tienjaarsrendementen van goud omgekeerd evenredig waren aan de tienjaarsrendementen op de Amerikaanse aandelenmarkt. Goud en aandelen spelen haasje-over. Het aantrekkelijke hiervan is dat als aandelen duur zijn, de belegger rendement kan behalen met goud. Dit is ook logisch. Hoe hoger de waardering van de aandelenmarkt, hoe onverantwoordelijker het gedrag van de mens. In de jaren voor de kredietcrisis konden Amerikanen een huis kopen als ze werkloos waren en geen geld op hun rekening hadden staan; de consensus was dat huizenprijzen altijd zouden stijgen. De financiële chaos die dit soort excessen veroorzaakt is goed voor de prijs van goud. Als het vertrouwen op een absoluut dieptepunt staat, staat de goudprijs op een absoluut hoogtepunt. Maar uiteindelijk komt de mens elke crisis te boven en neemt het vertrouwen weer toe. Beleggers kopen weer aandelen en hebben dan steeds minder behoefde aan goud. Zo begint de cyclus weer opnieuw, en is het een kwestie van tijd voordat de hebzucht weer de overhand neemt. Onze voorkeur voor een belegging in fysiek goud is de iShares Physical Golf ETC (ISIN IE00B4ND3602 en tickercode IGLN)

 

VIX
Op de top van de markt geloven de stieren altijd dat de bullmarkt in aandelen verder zal gaan. De beren denken dat aandelen zullen dalen, en verkopen daarom aandelen van de sectoren die het meest gehypet zijn: internetaandelen in het jaar 2000, bankenaandelen in het jaar 2007 en techaandelen van Facebook, Amazon, Netflix en Google in 2018. De stieren ontwijken op het einde van de bullmarkt ook deze gehypte sectoren, maar brengen hun geld juist naar de andere sectoren toe. De algemene stemming onder de stieren is dat de koersdalingen niet de rest van de sectoren zullen besmetten. Zo kon het gebeuren dat de Amerikaanse technologie-index in de eerste maanden van 2000 34% verloor, en de S&P500 gedurende deze periode meerdere koersrecords neerzette. De hevige strijd op de top van de bullmarkt zorgt ervoor dat de beweeglijkheid in deze periode flink toeneemt. Dit thema bespeel ik door callopties te kopen op de VIX-index. De eerste kocht ik in mei, toen beleggers dachten dat de bewegelijkheid tijdelijk was. Dit was de calloptie november met uitoefenprijs 15. Deze liep vorige maand af met een winst van 122,9%. Op 3 december adviseerde ik in mijn column om de VIX mei 2019 met uitoefenprijs 18 te kopen. Dat advies breng ik nu nogmaals onder de aandacht.

 

Staatsobligaties
In de tip van week van vorige week kwamen de Amerikaanse staatsobligaties voorbij. De Amerikaanse Fed verlaagt altijd de rente als de economie stagneert. Dit zorgt ervoor dat ook de marktrentes gaan dalen. Hoe langer de looptijd, hoe meer de koersen van obligaties stijgen (koersen bewegen omgekeerd aan rentes). De belegger kan immers langere tijd profiteren van een hogere obligatierente. De belegging die wij adviseren om te profiteren van een daling van de lange rente is de iShares USD Treasury Bond 20+yr UCITS ETF (ISIN IE00BSKRJZ44 en tickercode IDTL).

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!