Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Tip Terugblik Jaap Barendregt, 12 nov 2018 14:45

Tipterugblik: McDonald’s

0 0 Leestijd ongeveer

Een jaar geleden koos ik McDonald’s als kooptip. Na een jaar is het gebruikelijk om de tip te evalueren. Het advies pakte positief uit, want de aandelenkoers steeg met 12,3% en het totaalrendement (dus inclusief dividend) met 15,1%, in dollars gemeten. Van de S&P500-index nam het totaalrendement afgelopen jaar toe met 9,8%. In euro’s uitgedrukt was het totaalrendement van McDonald’s 18,4%, tegenover 0% voor de AEX-index.

Markt van McDonald’s

De tip was dus succesvol, al valt daar wel een kleine kanttekening bij te maken. In de S&P500 consumer discretionary sector presteerde McDonald’s juist iets minder dan het gemiddelde (15,1% tegen 20,1%, in dollars gemeten). De hele sector presteerde dus gemiddeld goed. En dat bij een felle concurrentie en een markt waarin wat de VS betreft de grote groei er niet is. Menig restaurantketen weet groei van de vergelijkbare omzet te rapporteren, maar die komt dan van prijsverhogingen en de verkoop van een andere mix van producten. Het aantal klanten daalt over het algemeen, zij het licht. Bij vergelijkbare omzet gaat het om de omzet van winkels die een jaar geleden ook in de omzetcijfers waren opgenomen.

Strategie van de restaurantketen

Ook McDonald’s weet de omzetgroei vooral te bewerkstelligen met nieuwe producten en aanbiedingen. Daarbij wordt succesvol ingespeeld op de veranderde behoeftes van de klanten. Het bedrijf kent ook een grote buitenlandse inbreng: twee derde van de omzet komt van buiten de VS. Het bedrijf kan bij het kostenbeleid daardoor profiteren van schaaleffecten. Overigens is het bedrijf ook bezig het aantal restaurants te verkleinen. Steeds meer omzet wordt behaald via restaurants die door derden worden beheerd, maar die gebruikmaken van ketenconcepten van McDonald’s. Door deze franchisestrategie daalt de omzet die McDonald’s zelf realiseert. Dat geldt eveneens voor de kosten. Bovendien zijn het de derden (de franchisees) die verantwoordelijk zijn voor de investeringen en die daarmee de risico’s lopen. Op deze wijze verhoogt McDonald’s de stabiliteit van de operationele activiteiten en verlicht het bedrijf de balansrisico’s.

Prestaties en advies

De vergelijkbare omzetgroei in de VS was in het derde kwartaal met 2,4% ruim de helft lager dan die erbuiten. De internationale aanwezigheid is voor McDonald’s dus een pre. Die omzetgroei werd omgezet in een autonome nettowinststijging per aandeel van 22%. Autonoom, dat wil zeggen zonder de effecten van bijzondere posten en wisselkoersen. Er zit wel een paar procentpunt aan positieve effecten van de aandeleninkoop in waar het bedrijf mee bezig is.
De k/w van McDonald’s is met 24,0 veeleisend, maar gezien de huidige groei van het bedrijf blijft het advies toch ‘kopen.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.