Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
image description
Advies Jaap Barendregt, 7 nov 2018 12:51

Positieve verrassingen Ahold Delhaize

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Supermarktconcern Ahold Delhaize maakte mooie kwartaalcijfers bekend. De VS en Nederland floreren. België en Centraal- en Zuidoost-Europa blijven echter problemen geven.

Ahold Delhaize presteerde in het derde kwartaal op veel terreinen beter dan de door het bedrijf zelf verzamelde verwachtingen van analisten. De verschillen zijn voor de VS het grootste. De omzet kwam er uit op €9,6 mrd in plaats van de verwachte €9,4 mrd. De vergelijkbare omzetgroei (omzet gemeten in dezelfde winkels) zonder benzineverkopen steeg er met 3%, vergeleken met een gemiddelde verwachting van 1,2%. Ook in Nederland overtrof Ahold Delhaize de verwachtingen, met name bij de vergelijkbare groei: 5,9% tegenover een verwachte 3,5%.

De VS vormen 60% van de omzet en hoge groei tikt dan dus flink aan. Overigens kan een deel van die hoge groei worden toegedicht aan orkaan Florence, die uitnodigde tot extra inkopen. Ahold denkt dat de vergelijkbare groei in de VS zonder die storm op 2,5% zou zijn uitgekomen. In het vierde kwartaal wordt de omzetgroei dus waarschijnlijk wat gedrukt omdat klanten interen op hun voorraden.

België viel lager uit dan de analistenverwachtingen, maar dat land maakt slechts 8% van de omzet uit. De totale kwartaalomzet bij constante wisselkoersen steeg met 3,6%, naar €15,8 mrd.

Resultaat en winst

Doordat ook de autonome operationele marge met 0,2 procentpunt steeg, naar 4,1%, nam het autonome operationeel resultaat toe met 9,6%, tot €647 mln. Zowel in de VS (naar 4,1%), als in Nederland (naar 5,1%) en België (naar 3,2%) steeg die marge met 0,2 procentpunt. Kostenreducties, mede door synergie, waren de oorzaak van de stijging. Alleen in Centraal- en Zuidoost-Europa daalde de marge, met 0,6 procentpunt naar 3,7%. Dat kwam door lagere omzetten in Griekenland en hogere arbeidskosten. De regio vormt 9% van de omzet van Ahold Delhaize. De nettowinst zonder wisselkoerseffecten van heel Ahold Delhaize steeg met 27%: van €362 mln tot €459 mln. Daarvan kwam globaal €60 mln voor rekening van gunstiger belastingtarieven.

Advies

Ahold Delhaize presteerde beter dan verwacht, deels door tijdelijke effecten, maar veelal door eigen acties, zoals met kostenreducties. Bij een k/w van 14,4 handhaven we daarom het koopadvies.

Initiatieven ten gunste van vers en snel
Het aanbod van Ahold Delhaize moet aantrekkelijk blijven. Dit betekent nu een grotere nadruk komt op verse, gezonde producten, met luxueuze versafdelingen en vers bereide ready-to-eat-maaltijden. De klant heeft ook minder tijd om boodschappen te doen, of vindt dat gewoon niet leuk. Daarom ontwikkelt Ahold Delhaize concepten die de klant in staat stelt om thuis zijn producten te bestellen en die zo snel en dichtbij mogelijk kan ophalen. Ook doet de onderneming in toenemende mate aan thuisbezorging. Teneinde de levertijd te verkorten, denkt Ahold Delhaize aan een pakhuis volgestouwd met waren, waar robots de bevoorrading regelen.

 

Derdekwartaalcijfers
In € mln, tegen constante wisselkoersen20182017
Omzet15.78015.136
Operationeel resultaat612545
Nettowinst459362

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.