Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Lezersvragen Menno van Hoven, 16 okt 2018 11:13

Hoe bouw ik een dividendportefeuille op?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen

In de rubriek Lezersvragen deze week aandacht voor de dividendportefeuille. Een lezer vraagt ons hoe te handelen als er een dividendportefeuille opgebouwd wordt. Welke aandelen zijn het meest koopwaardig?

De bovenstaande vraag is logisch en werd mij de afgelopen jaren al veelvuldig gesteld. Eerder dit jaar kwam al een vergelijkbare lezersvraag aan bod. Zoals toen uitvoerig werd toegelicht bieden correcties op de beurzen prima momenten om versneld een dividendportefeuille op te bouwen of om alsnog helemaal te starten met de opbouw. Dat is nu net als in februari weer het geval.

Het belangrijkste is daarbij om de aanschaf c.q. de opbouw uit te smeren over een langere periode. Ga uit van minimaal twee jaar. Tussentijdse koersdalingen, zoals die van nu, kunnen dan gebruikt worden voor het versneld opbouwen van uw eigen dividendportefeuille.

Welke aandelen nu het meest koopwaardig zijn is onmogelijk te zeggen. Logischerwijze kom je uit bij de grootste dalers, maar het is niet aan te raden in de opbouwfase uitsluitend dit soort bleeders te kopen. De kracht van de dividendportefeuille zit hem in het collectief. Zoals ik al vaker heb aangegeven weet ik ook niet welke aandelen het in een bepaalde periode goed zullen gaan doen. Wel weet ik dat alle posities op lange termijn prima vooruitzichten hebben, met name ten aanzien van het dividend. Uiteindelijk volgt de beurskoers de ontwikkeling van het dividend, alleen is het onmogelijk om aan te geven wanneer dat gebeurt en welke aandelen momenteel dus het meest koopwaardig zijn.

Spreiding van sectoren en regio’s

Let bij de opbouw goed op de spreiding tussen de verschillende sectoren en regio’s. De huidige portefeuille bestaat uit 37 aandelen, met per sector en regio een bepaalde weging. Zo bestaat ruim de helft van de portefeuille uit Amerikaanse aandelen met een zware weging voor een aantal sectoren. Bij de opbouw is het belangrijk goed deze wegingen in de gaten te houden. De kracht van de dividendportefeuille zit in de brede spreiding. Van tevoren valt niet te zeggen welke aandelen het wel of niet goed zullen doen op korte termijn. Het gebeurde de laatste jaren al vaker dat hoogvliegers een jaar later opnieuw tot de grote uitblinkers behoorden. Hetzelfde geldt voor achterblijvers. Die blijven vaak over een langere periode slecht presteren, maar kunnen ook plotseling koersherstel laten zien.

Het belangrijkste advies blijft – naast ‘buy the dips’ – natuurlijk vooral om consequent te herbeleggen, wat nu zeker geldt. Door elk dividend te investeren in het aandeel dat dit uitkeert, profiteer je immers automatisch van koersdalingen. Dankzij de flink gedaalde brokerkosten is herbeleggen vandaag zeer goed mogelijk, ook bij zeer kleine bedragen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!