Updates

Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vodafone

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Engie

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Probiodrug

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
kopen
image description
Advies Jaap Barendregt, 26 apr 16:25

Kostenreducties redden KPN in eerste kwartaal

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Telecomonderneming KPN heeft al jaren te maken met omzetdaling. Die wordt de laatste tijd echter meer dan gecompenseerd door kostenreducties.

De omzeterosie bij KPN blijft een bron van zorg. In het eerste kwartaal van 2018 daalde de omzet met 3,4%, naar €1402 mln. Die daling was breed gedragen. Zowel bij consumenten als bij zakelijke klanten en netwerkdiensten voor derden (wholesale) was een daling te zien. Daarmee is het beeld voor de consumentenactiviteiten toch weer aan het verzwakken. In 2017 leek met een omzetstabilisatie een eind te zijn gekomen aan de daling bij die tak, maar in het eerste kwartaal nam de omzet daar toch weer af, met 2,6%. De oorzaak lag bij de mobiele diensten die geen onderdeel zijn van een bundel. Bij de zakelijke klanten was de daling met 2,4% juist wat lager dan over heel 2017 (-4,8%). De telefoniediensten boekten nog een fors lagere omzet, maar er was deels compensatie bij de dienstverlening (IT en consultancy).

Technische besparingen

De afname van de omzet wordt meer dan gecompenseerd door lagere kosten. Het simplificatie- en digitaliseringsprogramma levert veel kostenreducties op. Het gaat om ingekochte producten en diensten, IT en overige operationele kosten. Alleen bij de personeelskosten was er geen sprake van een reductie. De tijden van grootscheepse ontslagen lijken voorbij. Nu moet vooral de techniek besparingen opleveren. De kostendaling kwam uit op 8,2%. Daarbij dient beseft te worden dat KPN in het eerste kwartaal met €236 mln ongeveer 11% minder investeerde dan in hetzelfde kwartaal van 2017. Het operationeel resultaat voorafgaand aan depreciaties en amortisaties (ebitda) steeg door de forse kostendaling met 4,9%, naar €555 mln. Deze stijging werd doorgegeven aan de nettowinst. Die steeg van €75 mln naar €90 mln. Dat is dan nog inclusief iBasis, de internationale telecomdiensten die verkocht gaan worden. iBasis heeft overigens met een eerstekwartaal-ebitda van €6 mln weinig invloed op het resultaat.

Advies

KPN verwacht zelf een ebitda voor heel 2018 die gelijk blijft, met weer hogere investeringen. Bij een k/w van 21 en een door ons verwachte beperkte winststijging blijft het ‘houden’.

Eerstekwartaalcijfers

In mln €                   2018           2017

Omzet                           1402            1451

Oper. uitgaven               847            922

Oper. result. (ebitda)   555             529

Nettowinst                       90              75

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles
  • En aandacht voor beleggen in onstuimige tijden